Съдът оправда Николай Ненчев: Атаките срещу мен идват от Русия

Присъстващите в залата бурно аплодираха решението

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Състав на Софийски градски съд призна за невинен бившия военен министър Николай Ненчев, предаде Novini.bg.

Припомняме, той бе обвинен за това, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Присъдата бе прочетена преди минути пред камерите на медиите, а близки на Николай Ненчев, които присъстваха в залата, аплодираха бурно решението на съда.

nenchev_sad_1_.jpg

В съдебната зала"

"Съдията беше съвсем конкретен и ясен. Атаките срещу мен идват само от Руската федерация и аз съм сигурен в това. Искам да ви благодаря, защото вие направихте процеса публичен", това заяви пред журналисти Николай Ненчев, след като чу оправдателната си присъда.

"Стигнах до тук въз основа на силната си вяра и убеденост. По време на мандата си бях подложен на огромен натиск и репресии. И сега казвам, че днес бих постъпил по същия начин. За съжаление този процес се случва в европейска България, която е член на НАТО. Струва ми се, че този процес не беше насочен толкова срещу мен, а срещу всеки следващ военен министър, който трябва да спазва определени правила, защото иначе и той ще стигне до подсъдимата скамейка. Това е атака срещу евроатлантическите ценности на България", обяви бившият военен министър.

"Това дело причини много грижи и неприятности на семейството ми. Аз съм силен човек. Ако присъдата беше осъдителна, аз нямаше да обжалвам, независимо колко тежка щеше да бъде тя. Ние сме непрекъснато провокирани от Русия и трябва да се вдигат изтребители, което струва милиони. Аз наричам това тероризъм. Аз работих в много тежка международна обстановка. Говоря за кризата в Сирия, за анексирането на Украйна, за свалянето на руски самолет в турското въздушно пространство. Още като министър обявих, че самолетите СУ-25 не трябва да се ремонтират в Русия. Не може една държава непрекъснато да нарушава българския национален интерес и ти да искаш да се ремонтират там самолетите. Аз защитих българския национален интерес и не ме интересува, че съм нарушил интересите на чужда компания", категоричен бе Ненчев.