Северна Корея получи позволение да изпрати 22-ма състезатели в Пьонгчанг

Към 12-те хокеистки, които ще бъдат част от обединения отбор на Корея, още десет спортисти ще представят страната

Томас Бах с представители на Северна и Южна Корея. Снимка: Ройтерс

Томас Бах с представители на Северна и Южна Корея. Снимка: Ройтерс

Северна Корея получи позволениe да изпрати 22-ма състезатели на олимпийските игри в Пьонгчан през следващия месец. Това беше решено след среща на Международния олимпийски комитет в събота по обяд в Лозана. МОК, който до момента даде съгласие Северна и Южна Корея да излязат заедно за церемонията по откриването и да имат общ отбор в хокейния турнир при жените, прие и по-късни заявки от някои състезатели.

Към 12-те хокеистки, които ще бъдат част от обединения отбор на Корея, още десет спортисти ще представят страната. Те ще са във фигурното пързаляне, бързо пързаляне с кънки, алпийските ски и ски бягането.

Делегацията на Северна Корея ще включва още 24 треньори и официални лица, както и 21 журналисти. Правителствата на Северна и Южна Корея заявиха, че "поднасят искрени благодарности на президента на МОК Томас Бах".

Обединението стана факт преди няколко седмици, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че страната му иска да участва на олимпийските игри.

"Доскоро това изглеждаше немислимо, но ето че вече говорим за обединение", каза Томас Бах, който отказа да отговаря на въпроси.

След проведената среща, която продължи два часа и полоина, Бах и представители на двете държави обявиха, че хокейният отбор е "най-големият символ не обединението". Стана ясно, че в тима ще има 12 състезалки от Северна Корея и 23 от Южна Корея. Във всеки мач ще могат да бъдат записани само 22 хокеистки, но най-малко три от тях трябва да са от Севрна Корея, обясниха от МОК.

На екипите на отбора ще бъде изписано COR, а преди началото на срещите ще се изпълнява песента Ариранг, която е считана за неофициален химн на Корейския полуостров.

"Олимпийските игри ни показват, че светът може да изглежда различно, ако се водим от олимпийския дух на уважение и разбирателство. За мен това е огромна крачка напред", каза още Бах.