Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Архиереи от Светия синод отслужиха молебен за неговото здраве

Патриарх Неофит

Патриарх Неофит

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява, обяви Старозагорският митрополит Киприан, цитиран от БНР.

"Това, което знаем, е, че се подобрява. За което изключително сме благодарни на целия екип, който се грижи за здравето на Негово Светешейство. Благодарим, че полагат неимоверни сили и грижа за неговото физическо състояние, а ние, разбира се, всякога се молим за неговото благополучно здраве и преуспяване и бързо оздравяване и бързо завръщане като кормчия на кораба на нашата православна църква." - каза Киприан.
 
Вчера се навършиха 11 години от интронизацията на главата на Българската православна църква и архиереи от Светия синод отслужиха молебен за неговото здраве. 

Митрополит Киприан съобщи още, че на 12 март с явно гласуване Светият синод ще избере нов митрополит на Сливенската епархия:

 "Би трябвало на 12 март да се проведе първият избор с явно гласуване в Светия синод и на 13 март да бъде канонически избран митрополитът, който в следващата събота да бъде интронизиран и в неделя да отслужи първата си Божествена Света литургия. Така че се надяваме, че след 13 март Сливен може да има избран нов митрополит."

Светият синод касира проведените на 18-ти февруари избори за нов Сливенски митрополит заради постъпили жалби.

Вчера Светият синод одобри нова Наредба за избор на епархийски митрополити. Тя предвижда те да бъдат избирани от Синода, а не както досега чрез епархийско избирателно събрание, в това число и  миряни.