САЩ замразяват договора "Открито небе" с Русия

Вашингтон от няколко години обвинява Москва, че нарушава постигнатите и подписани споразумения в Хелзинки

Подписаният от Доналд Тръмп военен бюджет на САЩ за 2019 година не предвижда пари за финансиране на режима "Открито небе", съобщи CNN.

Забранява се на пентагона да усвоява държавни пари за модифициране на американски самолети с цел използването им по условията на режима.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" е приет през март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него.

Съгласно клаузите му, САЩ трябва да получи разрешение от Русия за извършване на наблюдателни полети над руска територия, същото важи и за руските инспекции над американска територия.

Вашингтон от няколко години обвинява Москва, че изпълнява договора избирателно и нарушава постигнатите и подписани споразумения. Същите претенции има и Русия.

Сега, с новия бюджет и спиране на финансирането по този режим, полети явно няма да се провеждат. В точка 1242 от бюджета се казва, че се забранява финансирането на програмата за такива полети докато президентът на САЩ не предостави пред Конгреса доказателства, че Русия изпълнява условията на споразумението.