Гуайдо се прибра във Венецуела, САЩ предупредиха за "бърз отговор", ако бъде заплашен

Хуан Гуайдо

Хуан Гуайдо

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо не се уплаши от заплахите, че ще бъде арестуван и в понеделник кацна на летището в Каракас, където бе посрещнат от ликуващи поддръжници.

Както отбелязва френската агенция, развяващата знамена и транспаранти тълпа бе излязла по улиците на венецуелската столица, за да посрещне Гуайдо, който е признат за временен президент на страната от повече от 50 държави. Очаква се той да поднови борбата срещу конституционния президент на Венецуела Николас Мадуро.

САЩ предупредиха, че ще има „бърз отговор“ на всяка заплаха за насилие срещу лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който се завръща в страната, за да поднови усилията си за сваляне на президента Николас Мадуро, предава AFP.

„Свободното завръщане във Венецуела на Хуан Гуайдо е от най-голяма важност за САЩ“м написа вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в „Туитър“, докато опозиционният лидер летеше към Каракас. 

„Всякакви заплахи и насилие срещу него няма да бъдат толерирани и ще бъдат посрещнати с бърз отговор. Светът гледа – временният президент Гуайдо трябва да бъде пуснат да се завърне във Венецуела безопасно“.