Съдът оправда Костадинов по делото за всяване на паника по време на пандемията

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

Софийският районен съд оправда лидера на Възраждане Костадин Костадинов по делото за всяване на паника сред населението по време на пандемията от COVID-19. Това предаде БТА.

Политикът бе привлечен към наказателна отговорност заради свои изказвания, свързани с наличностите в складовете на държавния резерв и с противоепидемичните мерки по време на пандемията, по време на интервю през март 2020 г.

Според магистратите обвинението срещу Костадинов не е коректно конструирано. Съдът изтъква, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на лидера на Възраждане, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиарът му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Костадинов е оправдан за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.