С освирквания и сблъсък с полицията приключи миньорски протест в София

Хората искат увеличение на цените на въглищата, министър Петкова смята, че това ще бъде неблагоприятно на централите в Маришкия басеин

Протестът на служителите на „Мини Марица – изток” пред енергийното министерство мощно освирка ресорния министър Теменужка Петкова, след като тя излезе, за да коментира пред медиите за какво се е разбрала със синдикатите, но не говори пред недоволните, съобщи Би Ти Ви. Стигна се и до кратък сблъсък между демонстранти и полицаи.

Хората искат увеличаване на цената на въглищата с мотива, че заплатите им са „замразени” от години, а имат нужда и от по-модерна техника.

„Искам само да отбележа, че мините са на положителен финансов резултат – 7 млн. лева. Увеличени са приходите им спрямо 2016 г. с 56 млн. лева. Колегите получават редовно своите трудови възнаграждения, своите социални добавки. Климатът е добър”, коментира тя.

Министърът отбеляза, че увеличение на цената на въглищата ще се отрази неблагоприятно на централите от Маришкия басейн. Петкова все пак заяви, че ще посети през следващата седмица мините, за да се запознае с реалната ситуация там.

„Това, което казахме на министъра, беше, че тя най-вероятно не получава по веригата вярна информация за това, което става в „Марица-изток” – водят я на панорамата да гледа лъскавите хубави багери и горе-долу до там й се изчерпва представата за това, което става в „Марица-изток”, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

Междувременно един от миньорите се опита да остави чувал с въглища пред министерството, но беше спрян от полицията.