Руски опозиционер загина при взрив по време на ареста му

Гражданин, принадлежащ към проукраинска група, е бил убит, когато бомбата му е избухнала при ареста му в Самарска област (Волга), докато е планирал нападение. Това твърдят от ФСБ, предаде АФП.

"При задържането на извършителя взривното устройство, което той е държал, е избухнало, причинявайки тежки наранявания, несъвместими с живота. Членовете на силите за сигурност и цивилното население не са пострадали", са заявили от ФСБ, предаде проправителствената агенция "Риа Новости", без да уточняват дали експлозията е била умишлена или случайна.

От ФСБ са заявили, че са открили в телефона му контакти с "Руския доброволчески корпус" - група, базирана в Украйна и воюваща срещу силите на Кремъл. По техните думи е бил предотвратен "терористичен акт", за чието подготовка е обвинен мъжът. Властите твърдят, че той е подготвил самоделно взривно устройство, което е възнамерявал да постави в пункт за събиране на хуманитарна помощ.

"Руския доброволчески корпус" е сформиран от руски бойци, които се противопоставят на Владимир Путин. Заедно с други подобни отряди от няколко седмици извършва въоръжени нахлувания в руските региони, граничещи с Украйна.

Изявлението на ФСБ идва няколко дни след нападението, при което загинаха най-малко 139 души в концертна зала в покрайнините на Москва и за което отговорност пое джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ). /БГНЕС