Руски медии с поредната хибридка: Натовски войски се готвят да влязат в Украйна

Руски медии алармират, че войски на НАТО могат да влязат на украинска територия, за да се сражават срещу руската армия. Това е поредната фалшива новина, която тиражират част от прокремълски медии.

Факт е, че досега алиансът не е изпращал войници на място и никога не е заявявал, че се готви за подобни действия. Но така рупорите на Кремъл разчитат заявената от единния Запад подкрепа за Украйна, дотогава докато тя освободи своите територии от руската окупация.

Още по-смущаващото обаче, че не други, а пенсионираният полковник от британската армия  - Хамиш де Бретън-Гордън е заявил, че войските на НАТО могат един ден да влязат в Украйна.

В интервю за TalkTV, цитирано от ТАСС, ако „нещо се обърка“ в Украйна, НАТО може „да влезе във война с Русия през следващите няколко години“.

"Западът направи всичко, освен да изпрати своите войски. Възможно е членовете на НАТО и други страни, като Австралия, да трябва да преразгледат позицията си", коментира ретън-Гордън, който е работил в британския химически и ядрен полк.

Това негово субективно мнение обаче много умело се използва от пропагандната машина на Путин, за да тиражира фалшиви новини и да прави цинични внушения на руското общество, което е изправено пред все по-големи предизвикателствата заради продължаващата вечечти две години на така наречената "мащабна военна операция" в Украйна. Нещо повече - Русия е тази, която постоянно отправя ядрени и други заплахи към страните от НАТО, заради продължаващата им подкрепа към Украйна и решимостта да изпращат военни помощи колкото е необхидrмо и докогато е нужно. В същото време подобни изявления са в услуга на режима в Русия, които може да се използват като предтекст да бъдат предприети изненадващи действия от страна на Кремъл, която да се окажат повече от заплаха за европейските страни и САЩ.