Русия подготвя закон за защита на руски военни паметници и символи в чужбина

Ще се забрани достъп до страната на всички, които са причастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници

Министерството на отбраната на Русия е подготвило законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително в чужбина. Текстът е публикуван в портала regulation.gov.ru, където е предоставен за обществено обсъждане.

Обхватът му е такъв, че в България например с него Русия би преследвала извършителите на подобни деяния не само срещу паметници на Червената армия, но и такива от Руско-турската война от 1878-79 г., военни гробища, музеи и всичко, което е определено - включително с решение на местни власти - за обект на воинската слава през вековете или нейни символи като паметника "Альоша" в Пловдив. В мотивите към законопроекта обаче достатъчно ясно е указано, че целта му е предимно защита именно на паметниците, издигнати след Втората световна война.

Става дума за допълнение към член 243 от Наказателния кодекс, който иначе урежда унищожаване или повреждане на обекти на културното и историческо наследство на народите на Русия, природни комплекси, защитени от държавата обекти или културни ценности, включени в специален регистър. Военните предлагат допълнителна алинея "Унищожаване или повреждане на символи на воинската слава на Русия", в която изрично се посочва, че обхватът ѝ ще е и за обекти извън гореизброеното и регистъра.

Наказанията - глоби, принудителен труд и затвор

Ако бъде одобрен в сегашния вид, на негово основание ще се налагат глоби до 3 млн. рубли (42 000 евро) и присъди за принудителен труд до 4 години или лишаване от свобода за същия срок.

В случай че деянието е от група лица, които предварително са се наговорили, мотивирани са от ненавист или враждебност или използват сила, наказанието става между 2 и 5 милиона рубли (28-70 000 евро) глоба и затвор до 5 години.

Министерството предлага и да се забрани достъп до страната на всички, които са причастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

На такива лица ще бъдат блокирани активите в Русия и ще им се забрани да извършват каквито и да е сделки със собственост и инвестиции.

При внасянето на предложението е записано, че се очаква то да бъде одобрено и да влезе в сила до декември 2019 г.

За какви обекти става дума


В него се изброява и за какви обекти става дума:

- воински погребения и други места на погребване на загинали при защитата на Отечеството,

- паметници, стели, обелиски и други мемориални съоръжения и обекти, увековечаващи паметта на загиналите при защитата на Отечеството,

- посветените на изтъкнати военачалници и на дни на воинската слава и паметни за Русия дати, свързани със защитата на Отечеството,

- мемориални музеи и паметни знаци на места на бойни действия

- отделни територии, оформени като и исторически свързани с подвизи на загиналите при защита на Отечеството, включително извън пределите на Руската федерация.

"Законопроектът има за цел да бъде предупреждение по повод зачестилите случаи на унищожаване или повреждане на символи на воинската слава на Руската федерация, включително извън пределите ѝ", се казва в законопроекта.

"Срещу изкривяването на историята"

Според авторите му "това са престъпления с особена опасност за обществото, тъй като нанасят вреда не само на съществуващо имущество, на обществения ред и нравствеността, но и са насочени към изкривяване хода на историческите събития, способства за формирането на изкривено обществено съзнание и настроения, омаловажават ролята на въоръжените сили на Русия за поддържането на международния мир и сигурност, отричат решенията на Международния военен трибунал в частта му за осъждане завоевателната политика на фашизма и фактите за престъпленията на фашизма на окупираните територии".

За защита на обекти зад граница министерството предлага и допълване на член 244 от Наказателния кодекс, който иначе третира случаи на "поругаване телата на умрели или местата, където са погребани"

"Предвид разпространяването на указаната отговорност за обектите, намиращи се извън пределите на Руската федерация, държавата признава интереса на Руската федерация от тяхната охрана и криминализирането на съответните деяния, извършени отвъд границите на Руската федерация, в съответствие с член 12 от Наказателния кодекс."

Член 12 определя, че руски граждани или чужденци, извършили зад граница престъпление "против интересите, защитавани с настоящия Кодекс", подлежат на наказателна отговорност, ако по извършеното от тях престъпление няма решение на съда на чуждата държава.

Преди седмица с 45 срещу 30 гласа парламентът на Латвия подкрепи предложение да бъде обсъдена инициатива на над 10 000 души за премахване на Паметника на освободителите в Рига, издигнат през 1985 г. като символ на победата над нацизма. Решението от 13 юни е инициативата за контролирано взривяване или демонтиране от специализирана фирма да бъде предадена на парламентарна комисия за подготовка на законопроект.

(Дневник)