Русия: Новите санкции са драконовски

Страната ще се заеме с изработването на ответни мерки по новите санкции на САЩ

Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че страната ще се заеме с изработването на ответни мерки по новите санкции на САЩ, предава ТАСС.
„Русия нееднократно предупреждава, че разговорът с нея от позицията на силата и ултиматумите е безполезен и безперспективен“, подчерта тя.

САЩ налагат нови санкции срещу Русия заради случая с използването на нервно-паралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в южния британски град Солсбъри.

ТАСС разяснява какво представляват санкциите, как ще повлияят на живота в Русия и какво мислят руските официални лица за тях , обобщава Агенция "Фокус".

Вашингтон обвини Москва в използване на „Новичок“

Твърди се, че нервно-паралитичното вещество е използвано "при опита за убийство на британския гражданин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал". В Държавния департамент са убедени, че по този начин Русия е нарушила американския закон за контрол на химически и биологични оръжия и забраната за военното му използване от 1991. Същият закон беше приложен и за Сирия и КНДР.

Нарушаването на Закона за химическите оръжия предвижда въвеждането на два кръга от санкции. Първият ще влезе в сила още на 22 август. Вторият ще бъде въведен в случай, че страната-нарушител не изпълни изискванията на закона в рамките на три месеца. Допълнителният пакет от санкции е подписан от президента на САЩ след консултации с Конгреса.

Първият кръг от санкции е относително лек

Под първите ограничения попада износът за Русия на "чувствителни" стоки и технологии, свързани със сферата на националната сигурност на САЩ. Вашингтон възнамерява да направи редица изключения от режима на новите санкции: те няма да засегнат космоса, пътническите превози, както и програмата за „помощ на Русия и руския народ".

Санкциите задължават Русия:

• Да не използва химически или биологични оръжия (включително срещу свои граждани).

• Да се представят "убедителни гаранции, че тя повече няма да нарушава" положенията на международното право.

•Да допусне "проверки на място от ООН и международни независими наблюдатели, за да се гарантира, че правителството не използва химически оръжия."

Вторият кръг е много тежък

Втората част от санкциите предвижда:

1) Намаляване нивото на двустранните дипломатически отношения или дори тяхното пълно преустановяване.

2) Фактическа пълна забрана за износ в Русия на американски стоки, с изключение на храна.

3) Забрана за внос на руски стоки в САЩ, включително нефт и нефтопродукти.

4) Лишаване от право на приземяване в САЩ на самолети от всички авиокомпании, които се контролират от руското правителство (основно това ограничение може да повлияе на "Аерофлот").

5) Блокирането от Вашингтон на заеми за Москва през международни финансови организации.

6) Забраната за даване на кредити от американски банки.

По закон президентът трябва да въведе поне три от шестте мерки. Държавният департамент очаква, че санкциите няма да достигнат до втория пакет „но този въпрос по-скоро е за Русия, а не за нас“.

Вашингтон не представя никакви доказателства за участие на Русия в отвравянето на Скрипал, твърдят руските медии.

Държавният департамент отказа да съобщи на базата на каква информация са направени еднозначните изводи за участието на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския Солсбъри.

"Ще оставя на въпроса, отнасящ се до нашето разбиране на ситуацията със Скрипал на други [членове на администрацията]. Ние сме съгласни с оценката, която се заключва в това, че веществото „Новичок“ и извършителят са от Руската Федерация, но по въпроса за това, как ние разбираме ситуация ще се изкажат други“, заяви представителят на Държавния департамент, в отговор на въпрос на репортер, дали решението за въвеждане на санкции против Москва е прието след получаването на някакви нови разузнавателни данни.

Кабинетът на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей подкрепени новите санкции - въпреки факта, че Лондон не предостави доказателства за руския произход на „Новичок“. Руската страна категорично отрече всички спекулации по този въпрос, като посочи, че програма за разработката на такова вещество не е съществувала нито в СССР, нито Русия.

Руската федерация смята, че новите санкции са драконовски, а обвиненията - непроверени

"На 8 август, на нашия съветник-посланик в Държавния департамент бяха обявени новите"драконовски" санкции под фалшивия предлог, че" правителството на Руската федерация е използвало" нервно-паралитично вещество „Новичок“ срещу британския гражданин С. Скрипал и дъщеря му“, заявиха от руското посолство в САЩ. „Както вече беше казано, не бяха обявени каквито и да е факти или доказателства".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи като неприемливо обвързването на новите американски санкции с инцидента в Солсбъри, тъй като Русия няма отношение към случилото се.
Със новите си санкции срещу Русия, САЩ са се разкрили като поръчител на постановката с отравянето на Скрипал“, смята заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая.

Председателят на Държавната дума по международните работи Леонид Слуцкий смята, че новите санкции са проявление на русофобска истерия.

Новината за санкциите засегна рублата и акциите на руските компании

Валутният курс на долара на 9 август надхвърли 66 рубли за първи път от ноември 2016 г.

Акциите на „Аерофлот“ спаднаха с 12,2%, на Сбербанк с 5,8% и на ВТБ с 7,6%.

Руските облигации за федерален заем (ОФЗ) и еврооблигациите също поевтиняха

И това не е всичко

• За разглеждане в Конгреса на САЩ се намира законопроект за затягане на съществуващите санкции, което означава забрана на сделки с държавния дълг на Руската федерация, ограничения за руския енергиен и финансов сектор, нейните „олигарси и държавни предприятия“.

• Същият законопроект изисква конкретно да се разреши въпросът за признаването на Руската федерация като "държава – спонсор на тероризма".

• Белият дом подготвя постановление, което ще предостави на американския президент правомощия да налага санкции на чужденци за намеса в американските избори.

Експертът на международния дискусионен клуб "Валдай" Андрей Бистрицкий в интервю пред ТАСС предположи, че затягането на санкционния режим се дължи на вътрешните противоречия в САЩ и страхът от загуба на световното влияние.