Daily Express: Русия е бясна - Тръмп прекратява полетите по „Открито небе“

Има многобройни съобщения за натрупване на руски военни сили в Калининград

Русия е бясна след като Доналд Тръмп прекратява полетите по споразумението за „Открито небе“ , пише британският вестник Daily Express.

Американският президент прекрати финансирането от САЩ за Договора „Открито небе“, споразумение между 34 държави, което им позволява да летят с невъоръжени самолети за наблюдение над всяка друга територия, предава "Фокус".

Намерението на програмата, с което Обединеното кралство се е ангажирало, е да даде възможност на страните да наблюдават взаимно военните обекти, за да възпират военни начинания на другата страна.
Владимир Джабаров, заместник-председател на Комисията по външна политика на Съвета на Руската федерация, каза пред "Москва Таймс": "Това е опит да се скрие всичко, което американците подготвят в хода на новата надпревара във въоръжаването".
Руският заместник-външен министър Сергей Рибаков заяви пред държавна информационна агенция, че правителството му изразява съжаление относно решението на САЩ.
САЩ вече обвиниха Русия в нарушаване на договора, като ограничава надзорните полети над Калининград - руски анклав, разположен между Полша и Литва.
Има многобройни съобщения за натрупване на руски военни сили в Калининград, като някои сателитни изображения предполагат развитието на ядрени съоръжения.
Наблюдателни полети с невъоръжени самолети са понастоящем рутинни между САЩ, Русия и други страни, подписали договора.
Според Пентагона руснаците са извършили над 165 мисии над САЩ след влизането в сила на споразумението.
През август 2017 г. имаше спор за руски разузнавателен полет, който пътуваше над Вашингтон и военновъздушната база на САЩ в Охайо.
Държавният департамент на САЩ преди това е описал "Открито небе" като "предназначен да подобри взаимното разбирателство и увереност, като даде на всички участници, включително и по-малките страни, пряка роля за събирането на информация чрез въздушни наблюдения на военните сили".