Румен Радев в Оксфорд: България формира външната си политика според морални ценности

Европа досега е показала скромни амбиции в гарантирането на собствената си сигурност в перспектива, заяви президентът

Румен Радев в Оксфорд

Румен Радев в Оксфорд

България формира своята външна политика на база своите морални ценности. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на студенти в Оксфорд. Днес той изнесе лекция на тема "Предизвикателствата за сигурността пред Европа" пред "Оксфорд Юниън" – най-голямата общност за дебати в университета в Оксфорд, създадена през 1823 г. На въпрос как България лавира между интересите на ЕС, САЩ и Русия, президентът обясни, че страната ни е член на ЕС и НАТО, но трябва да защитава и своя национален интерес. Той каза още, че България има не само интереси в сферата на сигурността и икономиката, но и енергийни интереси.

На въпрос за присъединяването на Турция към ЕС, Радев каза, че страната се отдалечава от европейските ценности, но е важен фактор и партньор на България, затова "искаме да я виждаме като просперираща страна с развити демократични ценности".

В лекцията си, която продължи близо 40 минути, президентът говори на английски език за предизвикателствата пред европейската сигурност, като определи като най-съществено от тях въпросът за единството на ЕС и НАТО. "Нашето единство се подкопава от големи стратегически играчи отвън, които използват подкрепата в областта на сигурността, условията за търговия, евтината доставка на енергия и привлекателните възможности за инвестиции, за да са стимулират развитието на двустранните отношения с европейските държави, вместо да третират ЕС като общност", обясни Румен Радев.
Президентът в Оксфорд: България формира външната си политика според морални ценности© Дневник
Като вътрешни предизвикателства пред сигурността в Европа той определи икономическите и социалните различия на континента, увеличаващите се неравенства, подкопаването на върховенството на закона и корупция по високите етажи на властта. Държавният глава говори и за фалшивите новини, които определи като най-силното оръжие на хибридната война.

"Европа трябва да бъде силна и да играе решаваща роля на глобалната сцена, но досега е показала скромни амбиции в развитието и гарантирането на собствената си сигурност в перспектива", обясни Румен Радев. Той каза, че е съгласен с мненията, че Европа трябва да поеме сигурността си в свой ръце, но изрази съмнение дали това е възможно.

Накрая Румен Радев призова студентите да не позволяват мисленето им да се ограничава в предварително зададени рамки. Българският президент е на тридневно работно посещение във Великобритания, в рамките на което разговаря с живеещи в Лондон българи и се срещна с английската кралица.