Радев не се сдържа, дори и в речта за Левски намекна за Изборния кодекс

Държавният глава и съветниците му политизираха за пореден път историческата дата

Румен Радев

Румен Радев

Румен Радев не пропусна отново в речта си по повод паметта на Васил Левски да включи политически мотиви. Президентът използва думи на Апостола на свободата и намекна, че днес имало посегателство над избора на управници и като че ли забрави, че самият той бе на избори само преди две години, но тогава всичко беше честно. Държавният глава очевидно намеси последните страсти около промените на Изборния кодекс в речта си за Дякона, с което отново остави в ступор стотиците, които се събраха, за да поднесат цветя в памет на Левски, както и хилядите пред екраните на БНТ.  

"Преди 146 г. тук на това място бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на таи дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България, какво става с чистата и святата република, с братството без оглед на вяра и народност", каза в началото на словото си президентът. 

Пред паметника на Васил Левски по повод 146-годишнината от обесването му присъстваха още председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, кметът на столицата Йорданка Фандъков, министри, депутати и дипломати. 

"Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика? От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише апостолът, всекиму ще се държи сметка за делата. Така ли е днес? Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън българското“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от висшегласието. Днес и това право е обект на посегателство. Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „И нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, посочи президентът.