Румен Овчаров: Трябва да влезем в голямата игра за газа, тоест - договаряне лично с Путин

Бакалски сметки за намаляване цената на газа няма как да помогнат, заяви бившият енергиен министър

Румен Овчаров

Румен Овчаров

,,Някой трябва да седне и да помисли дали има варианти, при които да постигнем по-ниска цена на газа. Бакалски сметки няма как да се правят. Извън тях влизаме в сферата на голямата политика. Трябва да поставим въпрос на Русия. За целта обаче трябва да влезем в голям, сложен комплекс от въпроси, които не могат да бъдат решавани на парче. Трябва да влезем в голямата игра, тоест договаряне лично с Путин'', заяви по бТВ бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. 

"Наслушах се на толкова глупости. Цените на газа били обвързани с цените на петрола. Те са обвързани с два вида петролни продукти – мазут и газьол. Те биха били алтернатива на природния газ. Цените на природния газ в България бяха по-високи между 2010 и 2012 г. Тогава "Газпром'' ни предложи компенсации, само че с една година закъснение. Няма как да почукаме на вратичката на "Газпром" и да ни намалят цената", посочи още Овчаров.

,,Увеличението на газа беше неизбежно. Цените не са социална, а пазарна категория. Цените растат в целия свят, няма как да не растат в България. Нали се опитваме да го играем пазарна икономика? Тия цени се плащат и от бедните, и от богатите. За бедните се прави социална политика, за тях има енергийни помощи'', посочи още той.

,,Това е въпрос на социална политика и политика на доходите. България има възможност да увеличава доходите на хората, защото в това отношение много сме изостанали'', отговори бившия енергиен министър на запитване относно доходите на българите.

,,Делян Добрев да отговори защо "Марица" е пред фалит. Почваме да търсим ретроградни лудории. Как "Марица-Изток" ще се обедини с АЕЦ "Козлодуй"? Това са пълни глупости. Иска сега АЕЦ "Козлодуй" да изплаща заплатите на хората от ТЕЦ "Марица-Изток". АЕЦ-ът има достатъчно разходи за поддържане на ядрена сигурност'', коментира Овчаров идеята за сливане на ТЕЦ Марица-Изток 2 с АЕЦ Козлодуй.

,,Имаме експресна нужда от изграждането на АЕЦ Белене. Няма как всичко да ни идва от слънчева или вятърна енергия. Оптимист съм, че ще я има'', заяви той относно проекта за втора атомна централа у нас.

На въпрос дали ЧЕЗ ще бъде продадена на Гинка Върбакова, Румен Овчаров смята, че решението е в ръцете на управляващите.

,,Този казус е в ръцете на управляващите. Те искат да направят нещо, но не знаят какво точно. Делян Добрев наблюдаваше кротко цялата тази схема. Трудно може да бъде спряна госпожа Върбакова оттук-нататък'', завърши Овчаров.