Румен Христов: Логично е да търсим допирни точки с ПП-ДБ, но ПП можеше да са по-обрани

„ДБ се държа доста по-обрано, по-разумно“

Румен Христов, снимка: архив

Румен Христов, снимка: архив

СДС разговаря с ПП-ДБ и намира общи теми. Нещата, които се изрекоха от страна на ПП, трудно ще бъдат забравени, а предстои отново евроатлантическите партии да седнат на масата да преговарят.
Това заяви пред бТВ лидерът на СДС Румен Христов.

„За големите неща нямаме различия“, констатира той, като уточни, че има спорове по оперативното управление на страната, а не за външнополитическата ориентация, не за Шенген или еврозоната.

„ДБ се държа доста по-обрано, по-разумно“, посочи Христов.

По думите му, когато нямаш опита, не може да искаш всичко – ПП имат около 31 народни представители от 240, а искат почти цялата изпълнителна власт.

„Можеше да бъдат малко по-обрани“, добави той.

По отношение на коалицията с ГЕРБ Румен Христов отбеляза, че е търсена оптимизация на листите и мобилизация на привържениците на двете формации – ГЕРБ и СДС. 

На предстоящия парламентарен вот той ще бъде водач на листата в Монтана, а не в София, както досега. 

„Отчитам факта на разместването в листите, че кмет на Монтана за седми пореден път е Златко Живков, който е от СДС. Аз ще направя всичко възможно да мобилизирам симпатизантите на СДС в избирателния район Монтана.“ - увери лидерът на СДС.

„Ще се опитаме да постигнем резултат за двама народни представители от многомандатни район. Това не е лесно. Лидерът ще мобилизира всички седесари, а останалите в листата, да мобилизират симпатизантите на ГЕРБ. Това ще е тест за СДС и ГЕРБ.“ - допълни Румен Христов.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров този път е водещият кандидат на синята партия в общата листата с ГЕРБ на предстоящите евроизбори.

Той посочи, че няма забележки към работата на Александър Йорданов, който досега беше депутат в  ЕП, и че промяната в листата е израз на стремеж повече лица на СДС да бъдат представени в политиката.

„Коалицията ни с ГЕРБ е на идеологическа основа. Тя излезе успешна. Националният ни съвет гласува единодушно тази коалиция да продължи“, коментира Христов.