Родопски клин с тиква на тиган

Бърза и вкусна рецепта, както са го приготвяли нашите баби

снимки: Faktor.bg

снимки: Faktor.bg

Клинът е традиционната баница на родопчани. Той е изключително вкусен, но тази рецепта със сигурност приятно ще ви изненада.

Необходими продукти:

За плънката:
½ тиква цигулка
4 яйца
1/3 ч.ч.ориз
1 гр. сирене (по желание трошено сирене)
1 пакетче масло (смесено с малко олио)

За корите:
брашно
мая
сол
вода

Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете тиквата на шайби или полумесеци, с дебелина около 2 см., сварете ги в подсолена вода докато тиквата омекне, така че да може да я нарежете на кубчета. Когато е сготвена, я оставете да изтине. През това време сварете в подсолена вода ориза.

След това омесете тестото за корите, като в 250 гр. марна вода размиете 1/5 от кубче мая, след което започвате да добавяте брашното и да месите, докато се получи средно твърдо тесто. Ако желаете може да използвате и готови кори, но вкусът няма да е същият.

Преди да подредите клина, към сварения ориз добавете нарязаната на кубчета тиква, разбитите яйца и няколко лъжички от разтопеното масло с олио. 

Разточете две кори от тестото с големината на дъното на тигана, в който ще печете (за предпочитане с по-голямо дъно и малък венец).

klin_tikva.jpg

Намаслете добре дъното на тигана, поставете първата кора и върху нея разтелете равномерно получената плънка. Добавете нароненото сирене и прибавете половината от мазнината равномерно върху плънката. След това поставете втората кора, като я подпъхнете по ръба на тигана и я залейте с останалата мазнина. 

Първите 3-4 минути печете клина на най-високата степен на котлона, докато долната кора хване лека коричка. След това оставяте клина да се пече на средно силен котлон около 15 минути. За да се уверите, че вече е изпечен, клинът трябва да се отлепя от тигана. Обърнете го с помощта на кръг и го оставете за още 15 минути, за да се сготви и от другата страна (навремето бабите в Родопите са пекли клина направо върху печките с дърва). 

Готовият клин с тиква поставете върху подходящ поднос или достатъчно голяма чиния. Преди да го поднесете леко го намажете с прясно масло и го посолите. 

Сервирайте го с хубаво кисело мляко или млечна салата с краставички.