Рейтингът на Путин се срива, в Москва и Санкт Петербург падна под 60%

Страхът от административен натиск е един от лостовете за високата подкрепа на руския президент в по-малките населени места

Владимир Путин

Владимир Путин

За първи път от началото на предизборната кампания за президентските избори в Русия рейтингът на Владимир Путин слезе под 60% . 

Това се случи в двата най-големи града на страната-Москва и Санкт Петербург, показват данните на последното проучване на ВЦИОМ, съобщава "Ведомости", цитирани от dir.bg

Според проучването, проведено от 10 януари до 18 февруари в тези две руски столици рейтингът на действащия президент е намалял от 69.7% до 57.1%. Това е второ поредно понижение на рейтинга му в Москва и Санкт Петербург, след като за 2017 година бе регистриран спад от 12%. 

"В двата големи града страхът и административния натиск работят по-слабо върху избирателите. Освен това, тук живеят хора от средната класа, имат повече информационни източници и са по-критични към властта", казва Валерий Федоров, шеф на ВЦИОМ.

Източник от Кремъл обяснява намаляването на рейтинга на Путин със слабата му активност в предизборните дебати и някои грешни ходове в кампанията. "Ако за президента гласуват 50% от избирателите в Москва, това ще бъде подвиг. Реално очакваме за цялата страна от 55 до 60% от гласовете", казва източникът.