Райчев разчете делата и думите на Радев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Червеният социолог предрича, че ще има предсрочни избори - наесен, с европейските или с местните избори у нас догодина

Андрей Райчев

Андрей Райчев

„Работата на опозицията е да събаря правителството. Още повече че го смята за корумпирано. Първо, президентът е избран от опозицията, и второ, той смята, че това правителство трябва да си ходи. Естествено, че човек с 60% рейтинг срещу хора с 20-30% рейтинг ще се държи така. И рано или късно ще ги събори. Това е сигурно.“ Това заяви червеният социолог Андрей Райчев пред Нова телевизия. Той обаче май забрави, че според последни социологически изследвания рейтингът на държавния глава бавно върви надолу и никой не знае докога ще продължи тази тенденция.

Коментарът на Райчев бе предизвикан от твърденията на Антоний Гълъбов, който бе другият събеседник в студиото, че „има каскада от сценарии, които употребяват първичните страхове на хората“. Че се цели дестабилизация на страната и президентът Румен Радев не се държи като президент.

Според Андрей Райчев обаче новото в сегашната ситуация не е, че опозицията се е активизирала след европредседателството. „Опозицията не е спряла да събаря правителството по време на председателството. Новото е, че те в момента се събарят сами. Разликата в ситуацията е следната: има страшно вътрешно напрежение. Надявам се скритото напрежение да не избие, защото това означава България да стане жертва на чужди неща. Има и едно открито напрежение, свързано с кризата в Патриотичния съюз. Борисов без всякакво съмнение в момента е под шантаж“, заяви Райчев по повод поведението на вицепремиера Валери Симеонов. „Имаме вече остра вътрешна криза и как ще се развие тя не знам. По-вероятният сценарий са избори“, прогнозира Райчев. 

Според Райчев вариантите са три: предсрочните избори да бъдат наесен, по време на европейските избори или по време на местния вот. „Но изборите са много вероятни вече“, подчерта Райчев. 

Според него „Обединени патриоти е само името на парламентарната група. Това са три отделни политически партии, които не предприеха никакви стъпки за обединение помежду си. В този смисъл коалицията е „три плюс едно“. Това са три различни партии. Ние навлизаме в кампания за европейски парламент. Всяка една ще се опита да минимизира щетите“, коментира Гълъбов. По думите му управляващата коалиция изпълнява обща програма, а партиите от ОП не се сблъскват за първи път.