Радан Кънев: С американския модел на субсидиране вървим към официализиране на политическия рекет

Връщаме се към най-мрачните времена на взаимоотношения между бизнес и политика

Радан Кънев

Радан Кънев

"Ние сме в една и съща европейска партия и това не пречи да имаме различни изисквания за българската и европейската политика. Със СДС имаме доста повече общи неща отколкото с ГЕРБ". Това заяви пред БТВ евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. Като пример за различия с ГЕРБ той посочи партийната субсидия. "Ако намаляването на субсидията беше скандален популизъм, тук става въпрос за нещо много по-сериозно. Загрижен съм за българската демокрация. Това връщане назад към най-мрачните времена на взаимоотношения между бизнес и политици. Това е директно узаконяване на политическия рекет върху бизнеса. Всеки ден получаваме такива сигнали, но това е узаконяване на политическата корупция и влиянието на едрия бизнес върху политиката", изтъкна Кънев.

По отношение на лансирания от ДПС американски моделна финансиране на партиите Кънев посочи, че това в Европа е непознато. "Това означава дълбока политическа неграмотност или желание под подобни благовидни фрази да се узакони политическата корупция. В момента в българската правосъдна и медийна среда ще се елиминира опозицията и малките политически сили ще бъдат изтрити от картата. Това е неофициална коалиция между ГЕРБ и ДПС", коментира Кънев. "Тук идва въпросът къде са официално в коалиция", попита Кънев и си отговори - в местната власт. "Вървим към официализиране на политическия рекет върху бизнеса и коалицията между ГЕРБ и ДПС. ДПС отъждествява олигархията", категоричен е зам.-председателят на ДСБ.

"Историята на ГЕРБ е възхищение от модела на ДПС в смесените райони и Борисов се опитва да пренесе този модел и извън тези райони в коалиция с Доган и Делян Пеевски", добави Кънев. Той даде пример с Ахмед Доган като собственик на пристанището на ТЕЦ "Варна" и предположи, че той финансира ГЕРБ. "И какъв ще бъде резултатът", попита Кънев и си отговори - "ще си получи по-лесно градоустройствените решения за изграждане на новото пристанище". "Той получава мълчаливото съучастие на областната управа във Варна. Моят извод е че Ахмед Доган официално финансира ГЕРБ, не трябва да им помагаме това да бъде законно", каза Кънев. Той се закани, че ще отправи питане до Европейската комисия дали не е нарушено европейското законодателство.