Путин посрещна Радев с "Добре дошли!"

Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога, подчерта на свой ред българският президент

снимка: Канал3

снимка: Канал3

"След няколко дни ще приемем премиер-министъра на България Бойко Борисов". Това бяха едни от първите думи, с които президентът Владимир Путин посрещна българския държавен глава в Сочи.

В резиденцията там започна срещата между двамата президенти, предаде Канал 3 излъчи. В словото си Путин припомни общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от освобождението на България.

В отговор българският президент Румен Радев поздрави лично Путин с преизбирането му.  После добави: "Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата".

Румен Радев влезе на срещата с шефа на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и секретаря си по външна политика Атанас Кръстин, който очаква да получи агреман за посланик в Москва. От българска страна министри в делегацията няма. 

От руска страна на срещата в Сочи са: Юрий Ушаков - помощник на президента, Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията на Руската федерация и председател на руската част на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак - министър на енергетиката на Руската федерация, Александър Грушко - зам.министър на външните работи И преводача Максим Петров.

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, предаде ТАСС. 

„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията. 

От тях става ясно също, че "Росатом" планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на юли 2018 г.