Путин обвини МОК в политизация и "расистка етническа дискриминация"

На фона на политическата употреба на спортистите в самата Русия

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че използва Олимпийските игри като форма на "етническа дискриминация", съобщи БГНЕС с позоваване на "Политико". 

Изявлението идва след решението на МОК да отстрани временно руския олимпийски комитет от олимпийското движение заради нарушаване на Олимпийската харта - той обяви за свои членове регионалните спортни организации в окупираните украински области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие, които би трябвало да са под ръководството на Националния олимпийски комитет на Украйна.

Рестрикцията обаче не се отнася за руските спортисти по етнически признак - и в момента в международни състезания участват руснаци, представляващи други даржави, а за спортистите от Русия се обмисля вариант да се сътсезават под неутрален статут.   

  Според Путин обаче, МОК демонстрирал "груба и всъщност расистка, етническа дискриминация".

"Самите игри могат да се използват като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката", казва още руският президент.  

Обвиненията на Путин издат на фона на политически натиск срещу самите руски спортисти. Преди дни избухна скандал, след като на фигуриста Пьотр Гуменик беше забранено да представи кратката си програма по музика на "Рамщайн".

Участието на руски спортисти в международни спортни прояви предизвиква разгорещени дебати след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. По-рано тази година МОК реши, че на руските и беларуските спортисти ще бъде разрешено да участват в игрите, стига да го направят като неутрални спортисти, без придружаващ национален флаг или химн. 

Много от руските спортисти обаче загубиха възможността да поискат такъв статут, тъй като се включиха в пропагандната кампания на Москва в „патриотична“ прослава на войната срещу Украйна. 
През годините Кремъл традиционно използва известни спортисти за пропагандиране на своята политика. Много от тях след приключване на спортната си кариера стават депутати в Руската дума.