Пускат на търг оцелели предмети от борда на потъналия Титаник

Сред тях са писмо на американски бизнесмен и куфар на най-младия пътник - двумесечното бебе Мелвина

единственото оцеляло писмо, снимка: Youtube

единственото оцеляло писмо, снимка: Youtube

Уникален спомен излиза на търг - единственото оцеляло писмо, написано на борда на Титаник и потънало с него, ще бъде продадено, предаде БНТ.

"Този кораб е огромен и е обзаведен като истински палат" - са думите, написани от Оскар Холвърсън в писмото, което така и не изпраща.

Американският бизнесмен се прибирал заедно със съпругата си Мери от ваканция във Великобритания. На 10 април 1912-та си купуват билети за първа класа за Титаник.

В писмото си мъжът разказва, че престоят им на кораба е истинско удоволствие и че се очаква следващата сряда да пристигнат в Ню Йорк. Тези думи са написани на 13 април - ден преди Оскар Холвърсън и други 1500 души да загинат при потъването на Титаник, след сблъсъка с айсберг. Писмото останало в джоба му.

Това безспорно е сред най-ценните експонати от Титаник. Единственото писмо, което е написано на борда, след това е потънало и в крайна сметка е намерено в ледените води на океана.

Куфар, принадлежал на най-младия оцелял пътник - 2-месечното бебе Милвина Дийн, ключове и други предмети от борда на легендарния кораб, също ще бъдат изложени на търг.