Проверяват фирми заради "Железница" - имало е фиктивни преводи през 2021 и 2023 г.

Европрокуратурата започна проверка по сигнал от ДАНС

Андрей Цеков

Андрей Цеков

Европейската прокуратура разследва строежа на открития преди малко повече от месец тунел "Железница" на магистрала Струма. В офиси на фирми, участвали в изграждането на най-големия тунел у нас са извършени претърсвания.

Пред bTV регионалният министър в оставка Андрей Цеков заяви, че е разбрал от медиите за разследването.

Една от компаниите, част от консорциума, който построи тунела, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Не е е ясно коя е компанията 

„Ако е било необходимо съдействие от МРРБ и от АПИ, са щели да се обърнат към нас, на този етап не са се обръщали“, каза регионалният министър.

Европрокуратурата посочва, че изпълнителят на строежа е получил приблизително 185 млн. лв., 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични преводи на стойност над 11 милиона лева към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

От регионалното министерство поясниха, че два пъти са правени преводи към изпълнителя на строежа за по 11 милиона лева. Веднъж през юли 2021 г. и на 1 юни 2023 г.

„Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за магистрала „Хемус“. Отношенията на АПИ са с консорциума изпълнител, плащанията се правят по сметка на консорциума. След това как се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация.“ - коментира министър Цеков.

Една от компаниите в консорциума "Джи пи груп" твърди в съобщение до медиите, че не е обект на разследване. 
Останалите две компании в консорциума „Глобал Кънстръкшън“ и „Виа план“ не коментираха.

Разследването продължава

От Европейската прокуратура съобщиха, че са претърсени офиси на шест фирми и четири частни къщи в два района на страната. Целта е да събират "доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел "Железница". Той е най-дългият пътен тунел у нас и беше отворен за движение в края на февруари тази година.

Строежът започна 2019 г. и приключи 2023 г. В този период са извършени и плащанията. По данни на регионалното министерство - общо към изпълнителя са платени близо 260 милиона лева.

Изпълнителят е консорциум, който включва три компании. От Европейската прокуратура съобщават, че след сигнал, получен от ДАНС, е започнала проверка.