Прощаваме се с Тодор Кавалджиев

Поклонението е днес, от 11 часа в столичния храм "Св.Седмочисленици"

Тодор Кавалджиев

Тодор Кавалджиев

Днес ще се сбогуваме с една от видните политически личности от периода на борбата за утвърждаване на демокрацията в България – бившият вицепрезидент на страната Тодор Кавалджиев, който партнираше на президента Петър Стоянов /мандат 22 януари 1997 – 22 януари 2002 г./.

Видният земеделец и политически затворник издъхна на 85-годишна възраст след дълго боледуване.

Роден на 26 януари 1934 г. в село Главан в планината Странджа-Сакар, недалеч от турската граница, още като ученик Тодор Кавалджиев е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори, през 1989 година той е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 година – за вицепрезидент на Петър Стоянов. 

Тръгнал си от президентството непобеден, с гордо вдигната глава, последните години от своя живот Кавалджиев прекарва скромно, но достойно, за да ни покаже, че истинският патриот и демократ никога не би използвал служебното си положение за лични облаги.
Мечтата на демократа Тодор Кавалджиев, който с личния си живот и обществена дейност е пример на достойнство и патриотичен дълг, бе "да види България една свободна, независима и просперираща страна, да видя усмивки по лицата, усмивки на устата на българските граждани, но не усмивки, богато платени от естрадата".

Поклонението пред вицепрезидента Тодор Кавалджиев ще бъде в петък, от 11 часа в църквата "Св.Седмочисленици" в столицата.