Прокуратурата внесе искане за задържане под стража на арестувания с половин тон нелегален тютюн служител на МВР

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на задържания с половин тон нелегален тютюн служител на МВР, обвинен за участие в организирана престъпна група за прозводство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Очаква се съдът да насрочи час за делото по мярката за неотклонение днес.

При мащабна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 12 юни в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград беше неутрализирана група за незаконно производство и разпространение на тютюневи изделия. На 15 юни като участник в групата е задържан и служител на МВР, в Дирекция „Жандармерия“ към ГД „Национална полиция“. Задържането му е било в момент на транспортиране с личния му автомобил на 30 чувала тютюн за пушене. Установено е, че в повечето случаи полицаят е транспортирал тютюна с униформа, за да не бъде забелязан и спиран от колегите си. Той дори е паркирал автомобила с тютюна на паркинга на жандармерията, докато е бил на работа.

11 са привлечените към наказателна отговорност.

Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева заяви, че групата е ощетила държавния бюджет с 3 млн. лева невнесен акциз. Има периоди, в които групата, е имала печалба от над 100 хил. лева. Действала е от началото на 2017 година на територията на цялата страна. Организирани са били три нелегални цеха с машини и съоръжения за омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили.