Проф. Павлов: Българи и македонци са един народ, без значение какво твърди Македония

Надявам се Македония да бъде приета в ЕС, но се опасява да не се получи ефектът на бумеранга - да се обърне срещу нас

проф. Павлов

проф. Павлов

Българи и македонци са един народ, независимо какво твърди Македония. Това каза в интервю за „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод заседанието на съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония.

Според него трябва да се знаят конкретните теми за преговор между двете страни и по кои от тях са различията, защото до момента никой не е представил подобен доклад, а такъв се очаква до края на годината. Професорът поясни, че няма нищо спорно в историята и че историческата пропаганда в Македония явно надделява.

„Това от македонска страна очевидно не се признава и няма никаква надежда, че там скоро историческата истинност ще надделее над пропагандата. Те имат антибългарската реторика, която на практика не се променя и с козметичните корекции, които ще благоволят да предложат“, добави той.

Проф. Павлов уточни, че се надява Македония да бъде приета в ЕС, но се опасява да не се получи ефектът на бумеранга и тя след това да се обърне срещу България.

Той препоръча на членовете от българска страна в комисията да не бъдат отстъпчиви и толерантни както до сега и ги призова да защитят историята ни.