Проф. Байкова съветва какво да хапваме по време на Коледните пости

Диетологът разяснява каква е разликата между пости и диета

Проф, Донка Байкова

Проф, Донка Байкова

Вчера започнаха 40-дневните Коледни, или Рождественски пости. Диетологът проф. Донка Байкова разясни пред novini.bg каква е разликата между пости и диета.

През последните години Коледните и Великденските пости се приемат за диета. Но това изобщо не трябва да е така, категорична е проф. Байкова.

Дитичният режим е нещо, което вкарва хранителния модел на индивида в рамка, тоест в определени часове на денонощието как да се храни и какъв вид храна да използва.

„Поставяме се на диетичния режим заради наши лични цели“, обясни проф. Байкова. Постите обаче не са ограничителен режим от гледна точка на постигане само и определено на някаква поставена цел да се редуцират килограми, обясни тя.

„Уви, често пъти, аз като специалист, съм се сблъсквала с проблема с лица, които постят от гледна точка на постигане на определени килограми“, каза проф. Байкова.

По думите й, за да се използват постите за редуциране на определени килограми, трябва човек да е много добре запознат как да комбинира и използва растителните храни с идеята да се насочат процесите към изгаряне на излишни мастни натрупвания.

„Ако консумираме в дните, в които се лишаваме от мляко, млечни, месо, риба и яйца, растителни храни, но концентрирани такива – например хляб плюс високо калорийна добавка от маслини или големи количества ядки (в 100 грама ядки съдържат 650 – 690 калории), може да завишим приема на калориите“, заяви проф. Байкова.

Затова тя съветва хората, които искат да редуцират килограмите с пост, да научат какви са растителните алтернативи на обичайните храни, които използваме от животинския спектър, в закуските, обедите и вечерите.

Примерно обикновено закусваме кисело мляко и добавяме през последните години овесени ядки, ленено семе или чия, но при пости махаме самото кисело мляко и можем да използваме ядково мляко – бадемово, орехово или соево, кокосово мляко.

В зърнените смеси има много биологични субстанции и полезни качества върху обменните ни процеси. Например овесените ядки са най-богати на пектин, лененото семе е растителен източник на Омега 3 мастни киселини и с тях можем да подобрим здравния статус при предприемане на дълъг коледен пост, сусамовото семе пък е много богат на калций.

Много българи обаче смятат, че подобни комбинации със зърнени закуски са доста екстравагандно вкусови. В такива случаи може две филийки с пълнозърнест хляб или хляб от лимец с маслинки, лютеница, печена чушка и така става чудесен зеленчуков сандвич. През последните години децата не обичат зеленчуков сандвич, а предпочитат плодов – например зърнена филийка с настъргана ябълка и канела.

Обедът по време на пости за хора, които искат да редуцират килограмите си, пък трябва да бъде бобова и зърнена храна. Така комбинирана храната придобива качествата на месото.

Вечерята пък трябва да се състои от зеленчукови блюда – например зеле на фурна с една или две филийки пълнозърнест хляб или варени картофи, картофена салата. В сезона на болестите проф. Байкова е категорична, че всеки човек трябва да има добър белтъчен прием.