Продадоха издателя на списание “Тайм” за 2,8 млрд. долара

Сделката е с финансовото участие на братята милиардери Чарлз и Дейвид Кох

Снимка: NY Daily News

Снимка: NY Daily News

Американският медиен гигант “Мередит” купува своя съперник - издателския конгломерат “Тайм инкорпорейтед”, за 2,8 млрд. долара. Цената включва около 1 млрд. дълг на конгломерата, съобщи “Файненшъл таймс”.

Сделката е с финансовото участие на братята милиардери Чарлз и Дейвид Кох, подкрепили кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

“Тайм инкорпорейтед” издава авторитетните “Тайм”, “Пийпъл”, “Форчън”, “Спорт илюстрейтед” и “Ентъртейнмънт уикли”. Според сделката, обявена в неделя, “Мередит” придобива акциите на “Тайм” на цена от 18,50 долара за акция.

“Мередит” е базирана в Айова корпорация за печатни и ефирни медии. Тя 2 пъти е участвала неуспешно в търг за продажбата на “Тайм инк.”, затънал в борчове заради слаби приходи от реклама през последните години, припомня вестник “Дейли мейл”.

Условията за придобиването предвиждат делът на братя Кох в “Тайм” да възлиза на 10-ина процента. Все още не е ясно дали братята ще получат роля в ръководството и каква. От “Мередит” увериха, че милиардерите няма да получат място в борда и няма да могат да влияят на издателските и мениджърските операции на медийната група.

Според “Форбс” всеки от братята Кох притежава 48,2 млрд. долара. Те ръководят втората най-голяма частна компания в САЩ и са известни с консервативните си политически възгледи.