Другарите на Путин от АБВ за F-16: Пробутват ни скъпи "прохосмукачки" за 3 млрд. лева

Партньорите ни от САЩ гледат на нас като на портмоне, от което да си вземат милиарди за скъпи "прохосмукачки", коментира лидерът Румен Петков

Настояваме за незабавен мораторуим върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде „Фокус“.

Петков коментира покупката на многоцеливите американски изтребители F-16.

„Това, което беше обявено в публичното пространство и потвърдено от Министерството на отбраната, е поредното доказателство, че на нас се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ. Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 млрд. лв. за 8 изключително скъпи „прахосмукачки“, както специалистите наричат самолетите F-16“, каза Петков.

„Първоначалната финансова рамка беше 1,5 млрд. лв. След това, за да угодим противопоставяйки се на нашия бюджет, на интересите на националната ни сигурност и на България, Народното събрание увеличи бюджетът до 2,1 млрд. лв. С вчерашно обявените 1,6 млрд. долара тази сутрин потвърдени в средствата за масова информация, ние отиваме на 2,7 млрд. лв. Това е безумна цена, която българският данъкоплатец ще трябва да плати. Продължаваме да питаме кой ще поеме отговорността за самолетите, в които няма да бъдат необходими резервни части. Кой ще поеме отговорността за бюджета, който ще трябва ние да плащаме за резервните части и кой ще поеме отговорността за боеспособността на самолетите, или прахосмукачките, които ще си купим. На този въпрос продължава да няма отговор“, каза Петков.

Той припомни, че е настоявал многократно да се изиска информация колко самолета F-16 има Румъния и колко от тях летят. „Институционално Министерство на отбраната на Република България да оповести: Румъния има толкова самолета, например 12, от тях летят толкова, например 4 и да излязат и да кажат защо другите не летят и защо си купуваме нещо изключително скъпо, което няма да можем да експлоатираме и което по никой начин няма да отговори на потребностите на въздушната защита на Република България“, каза още Петков.