Президентът на Естония изригна: В Донбас се води война, не става дума за замразен конфликт

Керсти Калюлайд; снимка: агенция УНИАН

Керсти Калюлайд; снимка: агенция УНИАН

Естонският президент Керсти Калюлайд алармира, че в Донбас се води истинска война, а не става дума за замразен конфликт. "Като си седим тук в Талин и обсъждаме кибер атаките и въпросите за конвенционалната сигурност, светът около нас ври и кипи. В Украйна само през последната седмица четирима души, включително 15-годишно момиче, са били убити, а още 15 души са били ранени. Това не е замразен конфликт - това е истинска война ", коментира Калюлайд на Конференцията по сигурност" Ленарт Мери ", съобщиха от пресслужбата на естонския президент.

Калюлайд отбеляза също така, че въпреки недостатъчния темп на борба с корупцията Украйна провежда други много важни реформи. "Аз самата съм била много нетърпелива, но все пак виждам, че гражданското общество на Украйна има надежда и дори да можем да констатираме много видими промени, те смятат, че реформите набира скорост. В здравеопазването, в пенсионната система, в местното самоуправление. Сред украинците има убеждение и известно основание да запазят „своята вяра и надежда жив ", каза тя. Но всичко ще бъде загубено, ако ги забравим. Ако ги игнорираме. Ако не им дадем надежда за по-добро бъдеще. Ако поставим на първо място нашите икономически интереси, а нашите ценности на второ място. Или просто, чувствайки се безсилни, да си затваряме очите и да казваме, че тук не се води война вече четвърта година, тук на територията на Европа.  Да избягваме да произнасяме думите  "война" или "окупация"., добави президентът. 

Както съобщи по-рано агенция УНИАН, естонският президент е първият лидер на чужда държава, която посети украинската контролирана област Донбас, освободена от украинската армия от руските окупационни сили.