Преводачът на биографията на Матю Пери: Не съм учуден от смъртта му, за мен тя беше предизвестена

Матю Пери, снимка: БГНЕС

Матю Пери, снимка: БГНЕС

Не съм учуден от новината за смъртта на Матю Пери и не я възприемам като трагедия. Това е абсолютно логичен завършек, освобождаване за него самия и за загрижените за него хора. Това казва водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ на "Фокус“ Або, преводачът на автобиографията на Матю Пери, излязла преди година – "Приятели, любовници, голямото ужасно нещо“.

Той разказа, че превеждайки книгата, е имал усещането за предизвестен край.  

"Спомням си, че с редакторката на книгата Мария Бунева водих този разговор и аз й казах, че това е човек на финалната права. Прочетох като изповед всичко това. През годините съм работил с хора със зависимости и по никакъв начин не съм учуден от това, което се случи. В книгата си той нееднократно подчертава колко пъти е бил в различни институции, санаториуми, рехабилитационни центрове, болници и накрая казва "Да, май сега за последен път излязох“, което всеки зависим казва след всяко излизане от такава институция. В никакъв случай на мен и през ум не ми е минало да повярвам, че този път е различно“, каза Або. 

От ранна детска възраст той започва да злоупотребява с опиати. Затова според Або краят му е очакван.

"На 9 години той за първи път се напива с алкохола на родителите си и казва, че открива това топло чувство, което му доставят опиатите под каквато и да е форма. Той прекарва целия си живот по този начин. В книгата си той прави сметки колко хиляди на ден брои на своите пласьори, за да му докарат необходимите медикаменти. Трудно изпитвам съжаление към него“, добави Або. 

Отношението на Матю Пери към жените е детинско, каквото е и отношението му към живота. Той хвърля вината за това основно върху майка си, тъй като тя е била много заета.

"Той се отнася към жените със страх, защото не е сигурен точно какво трябва да направи, за да задържи една жена до себе си. Не знае колко трябва да бъде внимателен, колко самоуважение трябва да запази във връзката, какво може и какво не може да позволи, какви граници може да пристъпи и какви граници да постави. Връзките му се разпадат много бързо и много предвидимо.“ 

Най-забележителната му връзка е тази с Джулия Робъртс, която е била дълбоко влюбена в него. С нея е свързана и най-забавната история в книгата според Або. Когато предлагат на актрисата да се снима в "Приятели“, двамата с Матю Пери започват да разменят писма и факсове, която по това време снима филм в Париж, разказа водещият. Започват да се влюбват, започват да си разменят поезия. Когато тя се връща в Лос Анджелис, казва, че ще го посети в дома му в конкретен ден и час.

"Той, разбира се, е нервен, облича се, чака я. Тя идва в уречения час, чука на вратата, той отваря, вижда я и казва "Ааа, тази Джулия Робъртс!“, което ми се струва като много добър начин да разчупи леда. Това ми беше най-забавният момент от цялата книга“, разказа Або.