"Загрижеността" на Елена Йончева за летище София истински развесели Каролев

Ако някой вярва, че социалистите могат да оправят летището с държавно управление, значи вярва и в Летящото спагетено чудовище

Елена Йончева

Елена Йончева

Водачът на евролистата на БСП Елена Йончева наистина преигра в своята загриженост за съдбата на Летище -София. Тя предложи аерогарата да мине на държавно управление, защото ако бъде отдадено на концесия на чужда фирма, това ще бъде заплаха за националната сигурност.

Тази "загриженост" на депутата от БСП истински развесели икономистът Владимир Каролев, който не прие на сериозни този апел на журналистката. По този повод той написа кратък пост на страницата си във Фейсбук:

"Водачката на листа на БСП за евроизборите Елена Йончева се загрижила за летище София. Приходите на летището били 168 млн. лв, а печалбата на летището била почти 13 млн. лв. годишно. Сега малко проста аритметика за социалисти. Който спечели конкурса за концесия плаща веднага 550 млн. лв. Най-ниското финансово предложение е за гарантирана концесионна такса влизаща в бюджета от 37.2 млн. лв. годишно (гарантирано минимум 1.3 милиарда лева за 35 г), а най-доброто предложение е за минимално 64.05 млн лв на година (2.24 милиарда лв за 35 г). Накратко, най-слабото финансово предложение гарантира за бюджета 1 млрд. и 850 млн. лв. (53 пъти печалбата на летище София през 2018), а най-доброто - 2.79 милиарда лева - 80 пъти печалбата на летището ни. Значи да чакаме социалистите от всички партии да оправят летището ни и да осигурят поне 2 млрд. лв. чисти приходи за бюджета за 35 години? Който вярва, че това може да се случи при държавно управление на летището, съм сигурен, че вярва и в Летящото спагетено чудовище."