Повече от 160 делегации са поканени на мирните преговори за Украйна

Швейцария е поканила повече от 160 делегации на мирната конференция за Украйна следващия месец, съобщи Министерството на външните работи, предаде АФП.

Русия, която започна пълномащабната си инвазия в съседна Украйна през февруари 2022 г., отхвърли събитието в Люцерн като заговор, организиран от САЩ.

Тя многократно е заявявала, че няма да участва в никакви преговори, освен ако Киев не приеме анексирането на около 20 % от територията на Украйна, която Русия понастоящем окупира.

"На този етап Русия не е поканена", заявиха от външното министерство в Берн.

"Швейцария винаги е показвала откритост за отправяне на покана към Русия за тази среща на върха. Русия обаче многократно е заявявала, а също и публично, че няма интерес да участва в тази първа среща на върха“, заяви министерството.

„Срещата на върха в Швейцария има за цел да постави началото на мирен процес. Швейцария е убедена, че Русия трябва да участва в този процес. Мирен процес без Русия е немислим", добави то.

Засега не е потвърдено участието на украинския президент Володимир Зеленски и на президента на САЩ Джо Байдън.

Присъствието на ключовият съюзник на Москва – Китай, също е под въпрос.

Китай никога не е осъждал нападението на Русия над Украйна и е обвиняван, че косвено подкрепя войната чрез стратегическото си партньорство със съседката си Москва.

Конференцията през уикенда ще се проведе на 15 и 16 юни в луксозния курорт Бургенсток близо до централния град Люцерн.

Списъкът на участващите държави ще бъде публикуван малко преди началото на конференцията, но сред тях има страни от всички континенти, включително членове на Г-7, Г-20 и групата БРИКС.

Срещата на върха на Г-7 ще се проведе в съседна Италия от 13 до 15 юни.

Поканени са също Ватиканът, Европейският съюз, Организацията на обединените нации, Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Берн заяви, че се очаква срещата на върха за мир да продължи малко повече от един ден.

"Всички държави, присъстващи на срещата на върха, трябва да допринесат със своите идеи и виждания за справедлив и траен мир в Украйна", заяви външното министерство.

Целта на разговорите е да се "насърчи общото разбиране за възможната рамка за постигане на тази цел" и "съвместно да се определи пътна карта за това как двете страни да се включат в бъдещия мирен процес".

На терен Русия постигна скорошен напредък срещу недостатъчно оборудваните украински сили преди дългоочакваното пристигане на по-голямата част от американските оръжия на фронта в подкрепа на войските на Киев.