Порожанов: Разчитам гражданите да подават сигнали, ако къщите за гости не се използат по предназначение

През 2016 г. публикувахме на сайта на фонда всички къщи за гости къде са монтирани, къде се намират, с призив към гражданите там, където не се използват по предназначение, да подават сигнали. Контролът се извършва от Разплащателна агенция, получени са множество сигнали, извъшени са над 110 проверки, не са проверени всички къщи.  На 62 са направени финансови корекции."

Това обяви в студиото на "Здравей, България" на Нова тв министърът на земеделието Румен Порожанов, по повод къщата за гости, за която прокуратурата проверява бившия зам.министър Александър Манолев

"В момента не мога да кажа, защо е скрита информация за бенефициентите и сумите. Максималната сума е до 200 000 евро за къща на гости. Тогава е проверявана на място, това включва цялата документация, замерването на проекта и дали е изпълнен като такъв", коментира Порожанов проверката на въпросната къща за гости на Манолев . Той поясни, че тогава е  правена проверка само за плащането, но не и дали се използва по предназначение.

"Тук има две теми - дали бенефициера използва по предназначение къщата за гости, тук е една жена- Ана Димитрова, и другата тема, която трябва да бъде проверена - дали има конфликт на интереси, но Манолев не е бил бенефициер, но тук темата е, че има друго лице", обясни министърът.

Той посочи, че изпълнителите на тези проекти имат бизнес план, който трябва да бъде изпълняван, и при неизпълнение се минава на тези финансови корекци, които се плащат от бенефициентите.

"След като има такива проблеми, системата не функционира нормално, бенефициентите трябва да бъдат санкционирани", обясни Порожанов.