Поптодорова: САЩ ни предлага възможност за интеграция, а Русия - само зависимост

Най-вероятно жена дипломат ще смени американския посланик Ерик Рубин

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

''България не получава зависимост, еднозначна и едностранна, от тези осем самолета. България получава възможности за интегриране в отбранителната индустрия на НАТО и същевременно индустриални възможности тук на място. В този случай имаме отваряне и възможности. В енергетиката... - там зависимостта е такава, че няма как да бъде разбита, да бъде разводнена''. Това каза в ефира на ТВ+ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Коментарът и бе по повод сделката между България и САЩ за самолетите F-16.

''Спомням си ''картината'' от изявленията пред медиите на двамата премиери Медведев и Борисов, когато Борисов публично успокои премиера Медведев, че едни осем самолета, няма страшно, не се плашете от тези осем самолета. Това в крайна сметка е вярно, защото само си представете степента на зависимост'', посочи още Поптодорова.

''Докато няма реална диверсификация на пазара на енергийни източници, България остава навеки монополно зависима само от една държава. Не може в никакъв случай да се сравни, дори и цяла ескадрила след време, което се надяваме да стане. Това е само засилване на собствения капацитет постепенно'', изтъкна бившият ни посланик в САЩ.

По темата с оттеглянето на американския посланик в България Ерик Рубин и бъдещия му заместник, Поптодорова заяви: ''Понеже аз съм необратимо деформирана от професията си, само ще направя една крачка напред и ще кажа, че ще е жена. Оттам нататък простете, но.. има си ред, начин на съобщаване и това е Министерство на външните работи на България'' и допълни: ''Била е в екипи на национална сигурност, в предишни гарнитури на ''Белия дом''... опитен човек. Тя ще наследи посланик, който беше много отворен. Посланик, който пътуваше много, общуваше много, напредна много в българския език, така че тук ще трябва да се търси ниво.