Полша купува ракети "Patriot" - недоволства от цената

Варшава дава 7,5 млрд., но от САЩ искат 10,5 млрд. долара

Снимка: rt.com

Снимка: rt.com

Цената, на която Съединените щати ще се съгласят да продадат на Полша системата за противоракетна отбрана "Patriot" (PAC-3+) е неприемлива за Варшава, заяви заместник-министърът на отбраната Бартош Ковнацки в интервю пред Defence news, предаде БГНЕС.

През ноември управлението по отбранително сътрудничество и сигурност на американското военно ведомство (DSCA) обяви взето от американската администрация решение на Полша да бъдат продадени пускови установки "Patriot" на цената от 10,5 млрд. долара. Варшава, отбелязва всекидневникът, е готова да инвестира в тези оръжейни системи не повече от 7,5 млрд. долара.

По думите на Ковнацки правителството е било изненадано от офертата. 

„Тази цена действително е неприемлива за нас дори отчитайки значителните финансови средства, отделени от нас за техническата модернизация на полските въоръжени сили. Ние просто не можем да си позволим да похарчим толкова много пари, за да се сдобием с две батареи и ракети.“

Сделката, както съобщи по-рано DSCA, предвижда също на Полша да бъдат доставени четири радиолокационни станции AN/MPQ-65, , четири пулта за управление на огъня, 16 пускови установки и 208 управляеми зенитни ракети.

Според изданието уговарянето на цените по този пакет оръжия е една от целите на визитата на Ковнацки в американската столица тази седмица. „Ние просто не можем да приемем такива финансови условия“, каза заместник-министърът. „Упорито ще се стремим към понижаване на цената... Разбираме, че една среща няма да е достатъчна за това снижаване“.