Политолог: БСП опитват "цугцванг" за вота, но математиката няма да излезе

Левицата по-скоро цели да преброи противниците и привържениците на управляващата коалиция, каза Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

Стана ясно, че БСП и ДПС ще се съберат, ще говорят, поканиха и "Воля". Практически се опитват да уравновесят везните, да се получи някакъв цугцванг, да няма полезен ход и да се покаже на ГЕРБ и на Патриотите, че има противопоставяне в парламента, което заплашва тяхната стабилност. Това може би са плановете на БСП и ДПС. На този етап не смятам за постижими подобни неща – тяхната математика няма да излезе поради простата причина, че те самите не представляват алтернатива, заяви пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод заявката на опозицията за вот на недоверие срещу правителството. Искането на вот на недоверие означава, че ще се стигне до някаква критична точка, в която има някакво критично мнозинство, готово да поеме управлението на държавата и да предложи алтернативa. Wavnoe не само да иска някой друг да не е, а той да е. Трябва да дадеш основания защо така, с какво си ти по-различен, какви са твоите планове, предложения. Удобен момент за това би бил Законът за държавния бюджет, обаче не чувам нищо подобно – там не се случва никакво противопоставяне и изостряне на дебата, посочи още политологът. 

Смятам, че просто се използва моментът заради натрупаното напрежение по корупционни и шуробаджанашки скандали. Това по-скоро е упражнение, вот на недоверие, който цели да преброи противниците и привържениците на управляващата коалиция и оттам да се направят сметки за евентуално деконструиране на коалицията, допълни политическият анализатор. 

Той коментира и думите на проф. Димитър Тадаръков, че има наченки на диктатура и почетният председател на ДПС Ахмед Доган може да се завърне в политиката. Знаем мантрата, че Ахмед Доган имал най-развитите инстинкти в България и когато имало опасност за либералната демокрация в България, той се завръщал, за да възстанови баланса и да няма опасност за институциите. Смятам това за преувеличено и пресилено, един много добър опит за самореклама, тъй като всички други политици вярват в тази мантра, повтарят я и се страхуват от сянката му даже. Реалната тежест на ДПС я виждаме в парламента и ако някой твърди, че има по-голяма тежест, трябва да ни убеди чрез избори. Всичко останало са спекулации, слухове и градски легенди. Иначе заявката на ДПС за демонтаж на коалицията е нормална за опозиционна партия. Всички опозиционни партии трябва да се държат така – да държат управляващите в напрежение. Обаче основанията им в случая да повдигат подобни теми просто са несериозни. Трябва да предложиш ясна алтернатива по наболели обществени проблеми, и то в перспектива. А в момента такива неща не виждаме, подчерта Стефанов.

По думите му изострянето на дебата между ДПС и Обединените патриоти е поредната демонстрация на истинско неразбиране на нашите политици какво е присъщо за политическото поведение и говорене. Същността на политическото говорене е да осъществява контакт между гражданите и управляващите. Заиграването със страховете на хората не води до никъде, освен до нагнетяване на напрежението. Като тегля чертата, искам да разбера каква е точно разликата между ДПС и Патриотите. В един момент се оказа, че ДПС са много по-радикални в говоренето си от Патриотите. Призоваването едва ли не на всенародно брожение е абсолютно пресилено и подобен тип говорене по нищо не се различава от езика на омразата, за който е обвинен, че е използвал Валери Симеонов, каза още Любомир Стефанов.

* В шахмата „цугцванг” означава положение, в което всеки възможен ход води до влошаване на позицията и евентуална загуба, или пък до изпускане на уж сигурна печалба. Това словосъчетание е с немски произход и идва от думите „цуг” (ход) и „цванг” (задължение)