На 4 февруари БСП призна провала си

Истината за 4 февруари продължава да бъде един от призраците в най-новата ни история. През 1997 г.председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на второ социалистическо правителство на България, признавайки провала на управлението на Жан Виденов.

Според Георги Първанов отишли в президентството при Петър Стоянов с две папки – едната с имената на новия кабинет, а другата празна, с готовност да се откажат.

 Истината за 4 февруари 1997 г. е една и тя е, че Николай Добрев и Георги Първанов влязоха на „Дондуков” 2 с една папка с поименно изброени министри за нов кабинет. Към този момент БСП искаха да съставят второ правителство. Всички вестници на другия ден писаха за 2 папки. Това е един от най-устойчивите митове в новата история – че са носели втора празна папка с отказ от кабинет. Дълго мълчах за това, а историята бе съшита с бели конци. Ако тогава имаше две папки, щях да взема празната, да изляза на балкона на президентството, да се обърна към хората и всички да празнуват с шампанско. Ние не отворихме шампанско, а вместо това за 15.00 часа насрочих Консултативен съвет. Единственият начин да се измъкна от ситуацията бе да го свикам. Опитах се чрез натиска на съвета да ги принудя да се откажат от мандата, защото можеше да се стигне до гражданско неподчинение. 

След това им казах следното: „Не си играйте повече на политика. Можете да искате да съставяте кабинет или не, но цялата отговорност нося аз. Хайде, вземете папката и излезте пред хората да им го кажете”, разказва Стоянов.