В ролята на имитатори ли са провалените „реформатори”?

Целта на събралите се под Манифеста е да се набутат отново в Парламента

Движещите сили - Кънев и Иванов

Движещите сили - Кънев и Иванов

Д-р Панайот Ляков*

      Христо Иванов явно не е чел Пътеводителя за прохождащи политици, защото щеше да знае правилото: „Когато не знаеш как да стигнеш там, закъдето си тръгнал, винаги се озоваваш другаде.” Това ще се случи с гръмко обявеното връщане на пътя към цивилизацията чрез новия проект „Европейски манифест за България”.    Инициативата на „Да България” и останалите провалени партии - ДСБ, Зелените, ДЕОС  и евентуално БЗНС е поредният кьорфишек  

за заблуда  на  отчаяните граждани

 и безславно ще угасне. С дълга липса от публичното пространство  Христо Иванов отново лансира абстрактни идеи за
 европейското бъдеще на България.

      Какво научих от интервюто му по една телевизия:
      Първо,  провалените партии сменят надписа (лозунга) на фасадата, а зад нея няма нищо ново – същите несъстоятелни „лидери”  с изхабени, неводещи до нищо послания.  Вместо да обяснят конкретно как ще спрат престъпленията на олигархичната върхушка, влиянието на руската „пета колона” и ортодоксалния комунизъм на БСП, говорят за призрачната цел на „нов тим” от експерти – да намери заедно с гражданите път обратно към Европа”. Леле-мале, как звучи - толкова овехтяло. 
       Второ, гръмко обявената и непрекъснато рекламирана от Христо Иванов „демократична общност” е чужда идея и крадейки интелектуална собственост той дори не спомена нейния автор и носителя на политическата (запазената) марка БДО (Българска демократична общност). Това е регистрирана политическа партия, рожба на моят колега от 38-то Народно събрание и приятел Господин Тонев, който участва в президентските избори и направи силно впечатление с ясни тези и силно  политическо говорене. Смисълът на БДО е да организира гражданско движение за трансформация, чрез което да бъде изграден Етичен модел на пазарно стопанство.  Партията  се развива като мрежа от местни сдружения и ядра от съмишленици, нещо като партия алианс. Разполага с млади и вдъхновени политици, дългосрочна стратегия за развитие  и нейните позиции винаги са много конкретни и смели. Всъщност идеологията на манифеста е написана от БДО, голямото предизвикателство пред политиците е общността да бъде изградена.  Но „великолепната петица” досега не се е включила активно в този процес, за да се превърне в реална опозиционна сила, да печели нови привърженици и да разширява влиянието на общността.
      Трето, нов проект няма, защото е много спорна, а според мен и невярна тезата , че въпросните партии - дясна ДСБ, неясна „Да България”, две леви Зелените и БЗНС,  и една унисекс ДЕОС, имат обща оценка за състоянието на страната. Всъщност Иванов казва: 
     „Акцентът  не е в подписването на едно или друго споразумение, нов бранд, опитваме се да поставим акцент върху съдържанието”, което ще им даде „здрава идейна основа”. 

 Но къде е съдържанието?

 Няма нищо конкретно какво ще правят тези партии, освен да дават пресконференции и да издигат нови лозунги. След смехотворния проект на Радан Кънев „Нова република”, който се оказа политическа абракадабра, прогласяваме Манифест, после  „Възвание” … и така, докато се доберем до Народното събрание.

     Четвърто, няма ясна визия за обща политика, нейните приоритети и някакъв модел за развитие на общността. Ето какво признава Христо Иванов за нейната липса:
     „Нашият национален съвет излезе с позиция – широка дискусия на демократичната общност.  Трябва доста да стане, докато има някаква ясна визия за нашата обща политическа дейност. Всяка от тези партии е със свое предимство, могат да изработят работещ модел.  Въпросът е в ясната цел да си върнем европейската посока.”
      Въпросът е, че тази позиция на „Да България” е изцяло фалшива. Целта е друга 
и е ясна на всички почтени хора у нас: трябва да се разруши ОММ (олигархично-мафиотския модел) на управление. Каква дискусия, какви пет лева! „Да България” пак се изявява като 

универсално  мюре за разслояване и разбиване на дясното

Христо Иванов отново напомни, че великолепната петица  е политическа безполова -  имало центристи, десни и с други политически възгледи, разбирай леви.  Според споменатия пътеводител  българската мафия е генетично лява, създадена от БКП и с мощната и непрекъсната политическа подкрепа на БСП и ДПС мутирала в ОММ (олигархично-мафиотския модел) на управление. Щом не знаете или не искате да атакувате генезиса престанете с празните приказки и повиците „Дайте да дадем”.
     И сега „Да България” заклеймява „ерозията на европейските ценности”  без да споменава нито дума за престъпната мрежа на ОММ : руската пета колона, агентурният апарат на ДС, номенклатурните милионери и по-дребните играчи, всички до един отрочета на партията -  майка БКП.  Тоест за структурата на ОММ, коxто трябва да бъде разрушен. Задачата е проста и засяга всички „реформатори” -  да изградят отдолу мощна, широко разклонена демократична мрежа от десни партии (коалиции),  неправителствени организации, местни общности и авторитети, симпатизанти и да я противопоставят на ОММ, която е с ляв генезис. Ако не бъде създаден такъв алианс за дясна политика ще издигаме по стара лява традиция лозунги за борба с корупцията, ценностната ерозия и  прочие, без никакви последствия. 
      Но за това са нужни години на себеотдаване, на лишения, на жестока битка с  ОММ – дълбоко вкоренената престъпна мрежа във всички власти, с огромни финансови ресурси, разполагаща с всякакви механизми за контрол чрез комунистическите информационни канали и агентурно влияние. Само инфантилни политици могат да очакват, че изправени пред този опасен и безмилостен враг, българите масово  ще се включат в

 похода за справедливост

       Боя се, че провалените „ реформатори” отново са в ролята на  имитатори. Те нямат смелостта да се изправят срещу тайната и могъща власт  - затова и този проект е кьорфишек, без връзка с реалността, лишен от професионална политическа стратегия.  И нека бъдем честни докрай  -  още отсега прозира  целта: да се набутаме отново в Парламента. 
       Каква е перспективата? С тези неудачници от  имагинерно, политически безполово обединение, перспектива няма. Останките от реформаторския блок ще се съберат с други фантомни партийки в някакъв псевдодесен Франкенщайн, от който не може да се очаква чудо, но за да отмъкне десни гласове, става. Единствената автентична дясна партия ДСБ се разпада и зад фанатичното ядро няма никой. Радан Кънев съсипа организацията и безсрамно пак се пъчи на политическата сцена. 

 Къде в този срамен пъзел са гражданите? 

       Които, според Христо Иванов, заедно с експертния „тим” ще създадат път обратно към Европа. Според мен те живеят и се чувстват в Европа и не вярват в прокобите за разпадането на ЕС. Престанали са да вярват в чудодейното обединение отгоре, след като видяха какъв е реформаторският хоризонт на дясната партийна номенклатура, която е още по –отвратителна от лявата.  Въпрос на време е да изхвърлят имитаторите, защото с поведението и дейността си гражданите са реална алтернатива, истинската опозиция на ОММ. Десният проект трябва да стане тяхно дело. Те разполагат с автентичен и независим политически лидер, който съзнателно се държи в медийно затъмнение. Партията „Българска демократична общност” със своя председател Господин Тонев, който е изграден политик с безупречна биография, притежава най-съществените лидерски компетентности и смелостта, за да поведе битката с ОММ.

*Д-р Панайот Ляков е учредител, политик и депутат на СДС и ДСБ.