Учебен тест за др. Нинова и депутатите на БСП

73 години комунисти и социалисти бягат от час по история, а после искат да ръководят страната

Нинова провежда тест по история на депутатите си

Нинова провежда тест по история на депутатите си

Николай Василев, политолог

ПГ на БСП излезе с декларация, прочетена от парламентарната трибуна, в която социалистите поискаха да се отмени новото учебно съдържание по история за 10 клас. Според тях: „Особено цинично е отсъствието на фашизъм и пронацистки характер на управлението. Няма ги и антиеврейските закони, няма партизани, Закон за защита на държавата, няма победа на Червената армия, няма нацизъм, отбелязва се още в декларацията. Няма държава, която да се срамува от съпротива срещу Хитлер".
Хубаво е депутатите социалисти да се върнат на учебната скамейка и да отговорят на един прост ученически тест. За улеснение ще трябва да отговарят само с ДА и НЕ.

1. Втората световна война започва след като Нацистка Германия и Съветския съюз сключват договора „Рибентроп-Молотов" и си поделят територията на суверенна Полша.
ДА НЕ

2. В периода, в който Нацистка Германия завладява Дания, Норвегия, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция, Съветският съюз напада Финландия и завзема Естония, Латвия и Литва.
ДА НЕ

3. Докато Нацистка Германия води война срещу западните демокрации Съветският съюз ѝ оказва значима материална помощ.
ДА НЕ

4. България полага значими усилия да остане неутрална.
ДА НЕ

5. Политическите сили които категорично се противопоставят на всякакво сътрудничество с Хитлер са БЗНС и традиционните демократи около Никола Мушанов. След неуспеха на т.н. "Соболевска акция", която би предопределила за България съдбата на Балтийските страни, от БКП са пасивни, или подкрепят влизането на България в Тристранния пакт.
ДА НЕ

6. Когато ръководството на държавата около цар Борис III решава, че няма друг избор освен да сведе глава пред Хитлер, то започва да въвежда и срамното анти-еврейско законодателство. (Дотогава евреите в България са се радвали на пълни свободи). През този период (декември 1940 - март 1941) комунистическата партия е пасивна по въпроса.
ДА НЕ

7. Съветската армия започва да се сражава с Вермахта когато е нападната.
ДА НЕ

8. Когато Хитлер напада Съветския съюз, изведнъж БКП се сещат, че са „антифашисти“ и започват въоръжени действия срещу българската държава.
ДА НЕ

9. Докато България е член на Тристранния пакт, Съветският съюз поддържа дипломатически отношения с нея.
ДА НЕ

10. Когато на власт в България идва правителство съставено от личности противопоставяли се на съюза с Хитлер и страната ни напуска Тристранния пакт, Съветският съюз обявява война на България.
ДА НЕ

11. Претекстът за обявяването на войната е, че България не била скъсала дипломатически отношения с Нацистка Германия. Когато правителството изпълнява това искане, обявява война на Германия и пледира за примирие, Съветският съюз го игнорира и нарежда на Съветската армия да навлезе в България като във враждебна страна.
ДА НЕ

12. Георги Димитров, който тогава живее в Москва, увещава Сталин да нападне България.
ДА НЕ

13. През следващите месеци и години комунистическият режим в България третира на практика еднакво политиците сътрудничели с Нацистка Германия и тези, които са се противопоставяли на всяко сътрудничество с Хитлер, в периода когато Съветският съюз е сътрудничел с него.
ДА НЕ

Ако сте отговорили на всичките тринайсет въпроса с ДА, значи имате познания за Втората световна война и за случилото се с България през този травматичен период. Но тогава трябва да отговорите на още един въпрос;

14. Новите поколения българи трябва ли да знаят истинската история на България.
ДА НЕ

Ако сте отговорили с НЕ на някой от въпросите, не бъдете „чугунена глава“! Потърсете повече информация от независими източници. 

Ако се опитвате да отговорите с „да, ама...“ моля да престанете! Не бъдете като старите македонски и историци, които намират „обяснения“ за всички прояви на българското самосъзнание в Македония, само и само да „докажат“, че лицата били българи.
Време е да изоставим двата мита за Втората световна война.
Според единия, в България имало едни лоши фашисти, те се съюзили с Хитлер. Но Съветската армия и храбрите партизани победили фашистите и освободили България. Българските фашисти искали да депортират и българските евреи, ама се уплашили... Имало и едни други фашисти, които работели за Англия и САЩ, но „народната власт“ се справила и с тях.
Трябва да забравим и за другия мит. Че имало един мъдър цар Борис, който нямал друг избор освен да се съюзи с Хитлер, но така пък обединил България. Е да, обявил война на Великобритания и САЩ, ама мъдро не обявил война на Съветския съюз...
Тези приказки не помагат на България да навигира сред бурите. Историята трябва да ни е научила, че снишаването пред буря не ни носи нищо добро. Че диктаторите и деспотите не могат да бъдат умилостивени. Че България трябва да отстоява мястото си на достоен член на семейството на демократичните народи, дори когато е опасно! Защото без ясен компас, когато настъпят смутни времена, няма да намираме пътя си към мирния и демократичен свят, който винаги се възстановява по-богат, по-свободен и по-примамлив.
През Втората световна война България не успя да премине през бурите и да намери място в демократичната следвоенна Европа. Вместо това, повече от четири десетилетия дегенерирахме зад Желязната завеса. Стигна се до там, че през 70-те и 80-те години на 20 век българи от Трекляно да завиждат на българи от Босилеград! Това е което децата ни трябва да научат и никога да не допускат да се повтори!

Ще завършим нашия тест с един въпрос със свободен отговор:

15. Коя политическа сила у нас, винаги (1913 г., 1915 г., 1941 г. 1944-47г., 2018 г...) е била на правилната страна на историята и настоявала да бъдем достоен член на голямото семейство на демократичните народи?