След избора на F-16, шефът на кабинета на президента обяви България за територия, а българите за територианци

Димитър Стоянов „творчески” доразвива определението на Румен Радев, че страната е блато

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

От няколко дни главният секретар на президентската институция Димитър Стоянов започва статусите си във фейсбук със скандалните думи: „Добро утро, Територия! Добро утро, територианци! Добро утро, вие си знаете!”

Знаков факт е, че изключително близкият до Румен Радев Стоянов се обръща за първи път по този недопустим начин към България и гражданите й на 16 януари, в 13,30 часа, тоест само минути, след като депутатите в Народното събрание са дали зелена светлина правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на нови бойни самолети F-16. Явно главният секретар на президентството недвусмислено внушава, че след това решение сме загубили суверенитета си и от независима държава сме се превърнали в безлична територия. Но в думите му няма истина и логика, защото решението е на висшия законодателен орган Народното събрание, а в крайна сметка става дума за взаимоотношение със стратегически партньор на България, какъвто са САЩ - водещ фактор в НАТО.

Скандалното и недопустимото в случая е, че Димитър Стоянов не е просто случаен потребител на глобалната мрежа, който си позволява по-фриволен език, а висш държавен служител в институцията, призвана да олицетворява единството на нацията и да пази конституцията. Той е наясно с тази особеност, но демонстративно се държи като хейтър или политически трол, който едва ли не е

 част от някаква хибридна война

Всъщност през последните месеци темата за избор на нови бойни самолети беше една от знаковите на страницата на Димитър Стоянов във фейсбук. Той дори не се вслуша в призива на своя началник Румен Радев, който настоя за радиомълчание. Главният секретар на президентството непрекъснато внушаваше,  че изборът е предизвестен, че се нарушават правила, че се подценяват любимите на шефа му самолети Грипен, че вместо експерти, некомпетентни лобисти манипулирали избора и т.н.

dimitar_stoyanov2.jpg

Според психолога Калина Урумова поведението на Стоянов и реакциите му издават психологическа нестабилност, превъзбуденост, изнервеност, крайно емоционално поведение, присъщо на човек, който е

загубил важна лична битка

Според експерти в областта на държавната администрация пък поведението му е недопустимо и несъвместимо с изискванията на Закона за държавния служител и в нарушение на Етичния кодекс на държавния служител. Стоянов явно поне е нарушил няколко от разпоредбите на Чл.2 от въпросния Кодекс. Забравил е, че трябва да е безпристрастен, политически неутрален, да съдейства за провеждането на държавна политика, основаваща се на принципите на правовата държава, да укрепва доверието в държавните институции, да не накърнява престижа на държавната служба и т.н. И не на последно място - подценил е изискването да изпълнява задълженията си честно и безпристрастно, като не допуска личните и политически пристрастия да му влияят.

Основателни са въпросите, защо Стоянов  не видя България като територия, а гражданите й като територианци когато под натиска на президентската институция служебно правителство, призвано да организира и проведе единствено честни избори, се ангажира да реализира прибързано сделка с шведските самолети Грипен. Стоянов мълча и когато шефът му, много често вместо да защитава националния интерес, се държи 

като говорител на Кремъл

Но след като преди месец президентът определи държавата като блато, то защо сега подчинения му да не разгърне в нова светлина  творческите си представи за България и гражданите й.

В нормална правова държава, която наистина не е територия, подобни публични цинични коментари биха били достатъчно основание за оставка. Сега Румен Радев е на ход да покаже на каква страна е президент. 

dimitar_stoyanov1.jpg

dimitar_stoyanov.jpg