Прокажени

Епохата на интеграция на Русия и руснаците "на Запад" приключи

Лилия Шевцова

Лилия Шевцова

Лилия Шевцова

Не ни обичат нас. Ой, как не ни обичат!
Западът обкръжава Русия със заградителен ров, за да я локализира като държава-заплаха. Няма индикация, че и Не-Западът има симпатии към нас. Само в три страни (!) положителните чувства към Русия преобладават над негативното отношение – във

 Виетнам, Гърция и Филипините

 Впрочем гърците вече не са в лагера на симпатизиращите.
Западното общество реши да се освободи от "руския фактор", тъй като разлага неговата система. Изчегъртват нашата лига на милиардерите - онези, които са станали символ на корупционната глобализация. Сега идва ред и на по-дребните животни. 
Британците проверяват валидността на "златните визи" за 700 руснаци и съставят списък на обектите на прилагане на закона "за доходи с неизвестен произход".
А какъв чудесен живот беше и за двете страни - и за руските рентиери, и за техните западни лобисти. 
Президентът Путин обаче направи грешка в оценката на западната безхаберие, пресмятайки, че мекотелността на западните му колеги (Берлускони, Саркози, Шрьодер, Обама) говори за готовността на Запада да му даде правото да диктува на света.
Съответно руският елит смята, че Западът ще му позволи да се държи там така, както се държи в Русия. 
Оказа се че не. Ето това е ирония: самият Кремъл задейства механизма на западната самозащита! Достигна се дотам всеядната Австрия да започне да има претенции към Русия! 

Сега Кремъл и заедно с него всички руснаци трябва да "разхлебват"

В този контекст възниква въпросът: какво ще направи нашият елит, който се прогонва от Запада? Някои от руснаците, които имат подозрителен източник на доходи, ще се опитат да намерят за себе си някои Сейшели. Други ще се стремят да платят за престоя си в Калифорния или в Ница, като променят лоялността си. Както, изглежда, медийният магнат Михаил Лесин се опита да направи. Но в този случай търсачите на новия "покрив" ще трябва да бъдат подготвени за неприятни последствия. Това се доказва от съдбата на самия Лесин, който внезапно почина в хотел във Вашингтон. 
Драмата със Скрипал също е сюжет на тема лоялност. 
Но няма съмнение, че управителите на плячкосанато от народа имущество ще се завърнат у дома със своите активи (като Дерипаска и Риболовлев). Те вече знаят какво ги очаква на Запад - трябва да се превърнат в инструмент за самопречистване на либералните демокрации. 
Западните лидери никога вече няма да се срещат с руския елит на яхти.
Никога вече началникът на ВТБ Костин няма да води балерини с ушанки в Давос и никой там повече няма да очаква „Руската нощ“.
Епохата на интеграция на Русия и руснаците "на Запад" приключи. Много от нас се вълнуват от въпроса: какво ще направят завърналите се в Русия? 

Ще се обърнат ли срещу Путин?

 В края на краищата, "Седемте банкери" определиха своя цар в Кремъл. Дали олигарсите ще станат революционери или пут-чисти в най-лошия вариант? 
Що за глупости! Тези момчета ще се изядат един други. Но по отношение на главатаря на глутницата - те се превръщат във "вода ненапита". Дългият им живот като подлоги на Кремъл ги прави безопасни биологични подвидове. Да очакаме, че Абрамович или Усманов изведнъж се присъединят към новия „Блатен площад” е признак за бурно въображение. А дали и "Блатният площад" се нуждае от тях? 
Само за дискредитация.
Следователно богатите рентиери ще пълзят към къщи и ще просят защита от Кремъл. Колкото повече се чувстват несигурни, толкова по-силна ще бъде тяхната надежда към репресивния режим като средство за защита. 
Руският елит, изтласкан от Запада, ще се превърне в 

крепост на тоталитаризма, а не на демокрацията! 

Но какво да кажем за надеждите за разкол на управляващата класа и появата на онези, които подкрепят прозападния курс и реформите? Тези смели души може би ще изскочат от деморализираната и гнила скала - но под натиск не отвътре, а отвън и "отдолу".
Междувременно всеки руски лидер - Путин и пост-Путин - ще трябва да помисли как да успокои хората, които искат справедливост. И как да се реши този проблем? 
Точно така! Като се даде на тълпата да разкъса старите подлоги и като се заменят с нови подлоги!
Това е най-ефективната легитимация на властта! Особено в общество, жадуващо за възмездие за своя безпросветен и безнадежден живот.
Руските олигарси-назначенци и бюрократи-олигарси от федерален и местен мащаб са най-антинационалната, но и най-беззащитната част от политическата класа. Прокажени на Запад. Прокажени в Русия, което става днес. Те все още са под закрилата на властта. Но във всеки момент могат да бъдат хвърлени на тълпата в руския Колизеум. 
Но ако говорим за околния свят, ние всички сме прокажени. Оказали се в Лондон, Вашингтон или Виена, всеки от нас може да се превърне в обект на подозрение: той не е ли шпионин? Какво е загубил тук? Трябва да научим какво е да живеем в държава, която внушава на света стремеж да я обгради с ров.

PS. Но какво да кажем за срещите на президента Путин с останалите лидери? Нашият лидер току-що посети световното парти в Париж. Празнота. Символизъм. Начин да се създаде в Кремъл усещане за включеност, за да се намали желанието му да чупи прозорците на чуждите къщи. Неглупава тактика.
PPSS. И за да разберем какви са стереотипните нагласи към руснаците в западното общество, си струва да гледаме телевизионните сериали “Американци” и “Окупирани”. Нищо не е останало от симпатиите.

Превод: доц. Момчил Дойчев