Осветиха руски списъци за разстрел на 47 журналисти

Жертворазглашение или 2:0 за Украйна срещу Путин

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заведе съдебно дело за нарушаване на следствената тайна, след като в електронно издание бе публикуван списък с предполагаеми жертви на руските тайни служби. Така украинското контраразузнаване индиректно потвърди истинността на информацията, че 47 журналисти са били набелязани за ликвидиране като неудобни и „вражески” настроени срещу режима на В. В. Путин.
„Списъкът представлява следствена тайна. Самата аз не съм запозната с него и не мога да го коментирам”, заяви пресаташето на СБУ Елена Гитлянская.
„Черният” списък е публикуван в проруския сайт „Страна.Ua”, като е бил изваден от делото за покушение срещу журналиста Аркадий Бабченко. Мнозинството 

набедени за отстрел

 лица са украински блогери и журналисти, както и руски дисиденти, емигрирали в Украйна. 

ganapolskii_kiselov.jpg

Матвей Ганаполский и Евгений Кисельов

Сред първите в списъка личат имената на известния радиоводещ Матвей Ганаполский, заместник-главния редактор на кримско-татарския телевизионен канал ATR Айдер Муждабаев, телевизионният журналист Евгений Кисельов, журналистката Екатерина Сергацкова и бившият офицер от ФСБ (КГБ) Иля Богданов. 
Сред украинските воини на камерата и перото са посочени Виталий Портников, главният редактор на "Зеркала недели" Юлия Мостовая, шефката на интернет-изданието "Левый берег" Соня Кошкина, писателката Лариса Ницой, писателят Юрий Андрухович, главният редактор на "Крым. Реалий" Владимир Притула, главният редактор на ATR Осман Пашаев, коментаторът Павел Казарин и блогерът-журналист Денис Казанский. 
В публикацията са казва, че Борис Герман, организаторът на покушението срещу А. Бабченко, е предал списъка на водещия си офицер от СБУ. Самият Герман твърди, че е получил списъка от украинеца Вячеслав Пивоварник, служител в „частна фондация на Вл. Путин”. 
Сведенията са доста объркани и съмнителни. Мнозина наблюдатели предполагат, че украинските тайни служби са подхвърлили списъка на медиите, за да осветят и допълнително да дискредитират руския си противник след провала на атентата срещу Бабченко. 
Още на 1 юни главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че атентаторите срещу Аркадий Бабченко разполагат с дълъг списък на обществено активни личности, които са смятали да убият. На следващия ден 17 души от цитирания кръг бяха поканени на аудиенция в СБУ, където са били запознати с материалите по делото, подписали са декларации да пазят следствена тайна и им е била оказана морална подкрепа. Някои са получили охрана от украинската държава.
Както винаги, руското външно министерство, говорителят на Путин и другите представители на Кремъл яростно отричат.

Така или иначе, Украйна води с 2:0

А обществото трябва да си даде отговор на важите въпроси:
Има ли досега политици и журналисти, убити по заповед на Кремъл? Има!
Кремъл би ли могъл да планира други убийства? Би могъл!
Правдоподобно ли е съществуването на такъв черен списък? Напълно!
Как се заплаща организирането на подобни престъпления? Най-често от частни фондации, неподлежащи на обществен контрол.
Тази констатация можем да направим от пръв поглед. Под нулата ли е паднала репутацията на Путиновия режим? Да. Така че изложената версия звучи съвсем убедително.
Естествено, путинските пропагандисти вдигнаха неистов вой, че отново били натопени, че на Порошенко му трябвал този скандал, за да си вдигнел рейтинга преди изборите и т. н. 
Но сериозните съмнения остават.
Защото Лъжливото овчарче бе хванато вече няколко пъти.
Освен аферата в Киев хунтата на Путин е замесена поне в още две паралелни следствия. Първото е за предизвиканата катастрофа и убийството на полския президент Лех Качински заедно с близо сто представители на полския държавен елит. Другият световен скандал е за сваления малайзийски „Боинг”. Кремъл отрича и за двата случая. Светът няма съмнения нито за единия, нито за другия.
Затова би трябвало да признаем, че операцията на СБУ е успешна акция, довела до публично осъждане на Кремъл и на терористичната му дейност. Каквото и да твърди московската пропаганда.

„Грани.ру”, превод Faktor.bg