Нинова иска да използва „ патриотизма” като извинение за партийна бенчовизация

БСП вече дърпа напред с антиевропейската си реторика, хомофобия и раздухване на анти-имигрантски настроения

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Даниел Смилов*

БСП не можа да съкрати с антикорупционните си намерения и реторика политическата преднина на ГЕРБ. Всеки напън на Нинова или Радев в тази посока се сблъскваха с поне един Георги Гергов, Бенчо Бенчев, Техноимпекс и други подобни препятствия. Боязливостта на социалистите по въпроси като КТБ, съдебна реформа, медийни монополи и т.н. е плод на тази тяхна вътрешна зависимост от определени типажи: Бенчо може без БСП, но БСП без бенчовци би била съвсем друга партия.
Тъй като не е алтернатива на ГЕРБ на тази плоскост, БСП търси своя

различна идентичност чрез "патриотизация"

и завой към национал-популизъм. В състезание с Каракачанов и Сидеров, БСП вече дърпа напред с антиевропейската си реторика, хомофобия и раздухване на анти-имигрантски настроения.
Призивът на Нинова в този смисъл е: "нека не си броим бенчовците, а да видим кой е по-голям патриот!" Този призив - въпреки настоящия скандал - всъщност е удобен за всички парламентарно представени партии.
Така у нас "патриотизмът" освен смисъл на антиевропеизъм и хомофобия все по-трайно добива и допълнителен нюанс: извинение за партийна бенчовизация. Нищо от това, разбира се, не се покрива с оригиналния смисъл на понятието - уважение и любов към родината.

*Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.