Имат ли право хуейците на независимост?

Толкова ли са загубени в Каталуния, че да се водят по акъла на Димитров, Сталин и Тито?

И сибиряците искат независимост

И сибиряците искат независимост

Александър Йорданов 

Коментарите около събитията в  Каталуния повдигнаха въпроса кой има право на независимост.  Ако попитате китайците (хан), те ще ви кажат, че другите китайци – хуейците,  нямат това право. Ако попитате самите хуейци може да чуете друг отговор.  Впрочем, хуейците са повече от нас българите – над 10 милиона са. Те са мюсюлмани, живеят в Нинся-хуейски автономен регион,  в Цинхай и Гансу, по „пътя на коприната”. В Нинся-хуейският автономен регион живеят не повече от 20% от хуйеците. Но нима всички каталунци живеят в автономна Каталуния?  Ако отидете в Лхаса – свещен град за будистите и бивша столица на независимата Тибетска държава,  с изненада ще откриете, че повечето от собствениците на магазини са хуейци. И в Гуанджоу има хуейци.  И да не ви обяснявам какви вкусни нудълси с яйца, домати, телешко и агнешко месо, с моркови, с много чесън и люти чушки, саморъчно приготвят! 

hueiki.jpg

Така изглеждат хуейките

В Китай живеят 56 народа. Основният е хан. Голяма е трагедията на народа мяо, който до 1949 година е бил закрепостен като руските крепостни мужици. Сетне е сполетян от по-голяма беда – Мао Цзе дун започва 

да строи комунизъм

 Първата работа на комунистите е била да отрежат косите на жените от народа мяо и да облекат хубавите мяо девойки в зелени униформи.  В Китай живеят още  чжуанци, манджури, уйгури, туцзя, монголци, тибетци, буизу,  дунзу,  яозу и да не изброявам всички народи.  
Ами  как е в Сибир?  Кога сибяряците ще си създадат независима държава? Какво общо имат те с Москва?  Сибиряците не са руснаци. Науката е доказала, че името „Сибир” е много по-старо от името „Рус”. Защо тогава сибиряците да нямат своя държава? Преди три години в Новосибирск се проведе публичен марш в подкрепа на Сибирската независимост и за създаване на Сибирска република. Имаше дори манифест: „Да ликвидираме идиотската ситуация, когато всички решения се вземат в Москва...”  Владимир Путин подскочи като ужилен. Веднага бе променено  законодателството и бяха въведени още по-жестоки мерки срещу „сепаратизма”.  Днес в Русия само за призив във Фейсбук за независимост  те грози присъда от 5 години затвор.  В това отношение испанското правителство се отнасе с каталунците като с любими палави дечица. 
Сибиряците  още през 1918 г.  се откъсват от власта на болшевиките и дори сформират независимо правителство.  След това 

болшевиките ги трепят, колят и бесят

 Защото е известно, че болшевиките държава не могат да оправят, но да убиват могат. Затова и не се изненадах, че през 2010 г. в Сибир се създаде организация, която настояваше за отделянето му от Русия и за присъединяването му към САЩ. По разбираеми причини. 
В Европа има толкова много автономни райони и области, че ако всички те решат да станат отделни държави и забият на пилона знамето на своя етнонародностен  национализъм третата световна война ни е в кърпа вързана.  Защото световните войни винаги от Европа започват.  Опитвам да си представя  действията на албанския национализъм в Р Македония, на сръбския – в Косово и Босна и Херцеговина, на турския и руския в България, на българския в Сърбия, на гръцкия в Македония.  Виждам как изпълзяват от Средновековието легендарни кралства, графства, херцогства, княжества и десподства.  Настъпва огромен хаос.  

И ще мрат хора

 За тоя гдето клати националистическото празноглавие.  Ще има да се препъваме в граници, ще трябва да вадим паспорт и виза през 100 километра,  да се редим на граници и митници на опашки, да ни пребъркват багажите, защото е ясно – влизаме в поредната нова  „велика” независима държава.  
На Балканите някога е имало Тракийска държава, може би дори няколко са били.  Гробниците на тракийските царе още стоят, магистралата, с която се гордее Бойко Борисов,  се нарича „Тракия”, а не „България”.  Но тракийците български народ ли са или не са? Нима техните наследници нямат право на своя държава?  И коя ще им бъде столицата: Ямбол ли, Стара Загора ли, Пловдив ли? Пловдив вече е бил столица на автономна област, както е сега Барселона. И кой казва, че нямат тракийско съзнание хората,  живеещи днес в Тракия, след като има толкова много тракийски дружества?  И защо със своите данъци трябва да хранят северозападналите  мизийци?  А ако добруджанци си спомнят, че са били десподство – отделно царство господарство? През 30-те години „умници” като Сталин и Георги Димитров 

измислят добруджанска, тракийска и македонска нация

 Тито добавя и „шопска”, за да е пълна коминтерновската простотия. Но толкова ли са загубени тия в Каталуния, че да се водят по акъла на Димитров, Сталин и Тито?  
Но да оставим политиката. Да вземем пъпеша.  От Варна до Русе и Плевен му казват пъпеш. Но отидеш ли към Враца и Видин му викат вече дина. А иди разбери пъпеш ли искаш или диня? Минеш ли пък Балкана работата съвсем се обърква. От Бургас и Стара Загора , та чак до гръцката и турската граници, на пъпеша му викат каун или кавун.  От Пловдив, през Пазарджик  до Благоевград,  пъпешът изведнъж става пипон. А сигурни ли сте, че в Софийското поле знаят какво е пъпеш след като му викат  моравец.  А как стои въпросът  с динята? За едни нашенци тя е лубеница, за други –  карпус, а за трети – бостан.  Ами родопчаните, тия аждраха хора, истински аждрахани. Не разбирате какво ви казвам ли? Ами как ще разбирате, като не знаете езиците на потенциалните автономни области на България. Но ето, че взех да се аздисвам.  
Много е лесно на битово равнище да се спекулира на етническа, езикова и историко-легендарна основа,  

да се разпалва огън с  понятия като народ и нация

 И се навъдиха политици шарлатани, които само с това се занимават.  Хвърлят съчки в огъня. Извеждането на националното чувство от заспало подсъзнание в будно съзнание е дълъг процес.  Но при днешните финансови, комуникативни и пропагандни възможности,  този процес може лесно да се ускори.  Необходими са медии, бизнесмени да снесат пари, няколко хъшлака за агитатори като Пучдемон и учили– недоучили, млади луди глави.  
Има ли в Р Македония вече „македонска нация”?  По скоро има хора, които са забравили да питат дядо си и баба си от кой народ са. Докъм 20-те години на 20 век  все българи живеят в Македония.  Днес, към 20-те години на 21 век, в Р Македония твърдят, че няма българи, няма записани в конституцията на страната, както другите народи.  Но така ли изчезва цял народ само за 100 години? И къде е изчезнал? И какво население го е заместило? Откъде се е взело? Когато през 1943 радовишкият поет Ацо Караманов пише стихотворението „Народът” (укривано 70 години от македонските „учени”),  в него той цитира Левски, Ботев, Паисий, „златния век” на цар Симеон. И дори призовава съвременниците си да следват тези национални герои. Но от кой народ са тези исторически личности? От кой народ е Ацо Караманов?  Няма спор, че днес в Република Македония живеят различни етнически общностки, различни народи.  Има дори египтяни, но дали има македонска нация?  Защото няма албанец, който да ви каже, че е „дел от македонската нация”.  
Как е в Испания? Много народи – една нация. Как е в Китай? Много народи – една нация. А как е в Русия? Русские, россияни и сибиряци една нация ли са? По времето на СССР бяха измислили нов вид човек – съветски човек. От кой етнос бе той, от кой народ, от коя нация, така и не стана ясно. Разпадна се СССР и изчезна съветският човек, няма ги „съветските хора”.  Но сибиряци има. И защо тогава да няма независима държава „Сиберия”?
Всеки народ има право да вее свой митологичен исторически байрак. Но земята е тясна, за да могат всички народи да имат свои държави. Затова се формират нациите. В тях хората са от различни  етноси и народи, с различни вери и идеологии, говорят дори различни езици (говорът на едни китайци е за други китайци като унгарския език за нас българите!),  но си подадат ръка, сдружават се политически, обединяват се и правят нация – френска, испанска, италианска, германска, българска. В основата е обединението и приемането на общата националност.  Днес целта на сепаратисти, на крайни левичари и крайни националисти, е да раздробят, да натрошат на парчета, да върнат към някакво средновековно племенно делене и състояние националният  живот на хората в Европа.  Целта им е от всеки регионален говор да направят нация. Гонейки нацията си македонците забравиха, че си имат такава и тръгнаха да я откриват в елинската античност. И вместо да се занимават с оправянето на държавата си те забиха в исторически кьорсокак. Няма лошо и каталунците да продължат да си разказват легендите,  но те са част от испанската нация.  Хуейците ще си останат отделен народ, но част от китайската нация. И само, простено да ми е, много бих искал сибиряците да си създадат своя независима държава. А и вече, видно от снимката,  си имат и свое знаме, на което двата цветя са като нашите – бяло и зелено.  А като вдигнат революцията нищо чудно да сложат и третият цвят – червеният.