Диктаторите не могат да бъдат омилостивени, г-н Каракачанов! Политическите грешки се плащат скъпо от цялата нация!

Ако не искаме да последва нов 9-ти септември, сме длъжни да интегрираме България в отбранителните структури на Западния свят

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Изказването на министър Каракачанов, че България няма да предостави военноморска база на НАТО на своето Черноморско крайбрежие, е груба геостратегическа грешка.
Историята ни учи, че 

диктаторите не могат да бъдат омилостивени

 Такава политика има само един резултат – диктаторите стават все по-агресивни след всяка отстъпка, която им се прави.
Хитлер не беше омилостивен през 1938 г., когато от Чехословакия беше откъсната Судетската област. Някога цар Борис е обявил война на големите демокрации и се е опитал да омилостиви Сталин. Не се е получило. Последва съветска военна инвазия, налагането на марионетен комунистически режим, убийства и репресии на десетки хиляди българи и откъсването ни от Европа за десетилетия.
Страната ни е разположена между Русия, която отправя брутални предизвикателства към международния ред и Турция на Ердоган, която макар и членка на НАТО, все повече се отдалечава от принципите, на които е базиран Алиансът. 
Спомням си как преди 45 години кипърският президент Макариос на два пъти отказа да присъедини страната си към НАТО и флиртуваше с Москва. Тази му политика доведе до катастрофа.

Ако не искаме да последва нов 9-ти септември 

или да имаме съдбата на Украйна, или на Кипър, сме длъжни да интегрираме България цялостно в отбранителните структури на Западния свят. Да я направим интегрална част за техните отбранителни планове. А това преминава през изпълнението на нашите съюзни ангажименти. Това значи участие във военни формирования на НАТО. И най-вече да работим, за да има

 повече присъствие на НАТО в Черно море

Това значи да изпълним решенията, които взехме на последните срещи на върха и най-вече от Варшава през 2016 г. По-точно, трябва да изградим адаптираното предно присъствие на НАТО в Черно море.
Ще е прекрасно в Черно море да има само платноходки и туристи. Но незаконно анексираният Крим е превърнат в плацдарм, от който цялата акватория на Черно море може да бъде блокирана. При нападение срещу съюзник, Русия може да блокира достъпа на съюзни сили, ако не вземем мерки навреме.
Балансът на силите в Черно море е променен в полза на Русия. Тя го изменя още повече в своя полза. 

Време е да се събудим!

Затова е нужно час по-скоро да се възстанови баланса на силите. НАТО трябва да изгради силно присъствие в Черно море и България е длъжна да вземе дейно участие в него! Не за да угоди на някого, а за да защити собствения си суверенитет и териториална цялост!