Каракачанов успокоява Кремъл: България няма планове да разполага военноморски бази на НАТО на своя територия

В Русия гледат на България пренебрежително. Тази позиция трябва да бъде преодоляна, още повече, че нито в една страна в Европа не уважават руснаците, както у нас, казва той

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

"Моето мнение като политик е непроменено: НАТО и Русия трябва да търсят точки на съприкосновение и основи за сътрудничество, още повече че вече е имало такъв период в историята им. Сътрудничеството между НАТО, Европейския съюз и Русия трябва да бъде възстановено", казва в интервю за руската агенция ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"България стана член на НАТО веднага след като на Балканите се разразиха серия от конфликти, включително войната в бивша Югославия. Тази стъпка даде на нашата страна възможността да се почувства в безопасност. България е сравнително малка държава, а след разпадането на Варшавския договор ние видяхме, че светът не стана по-безопасно място. По това време НАТО остана единственият военно-политически съюз в света, затова ние решихме, че да бъдем член на организация, която гарантира сигурността, е далеч по-добре, отколкото да бъдем извън нея. Именно в това се заключава логиката на членството на България в НАТО и в нищо друго. Няма никаква идеология или други специфични причини", коментира Каракачанов.

По думите му, България няма планове да разполага военноморски бази на НАТО на своя територия. 

"Информации за възможно разполагане на територията на страната на нови бази на НАТО се разпространяват от сайтове, които се специализират във фалшиви новини. Смятам, че подобни новини са част от хибридната война, която се води в света сега. Никой не се е обръщал към нас с предложение да се откриват допълнителни бази на НАТО и да се вкарват чуждестранни кораби в Черно море. Никой не е искал от България да предостави свои черноморски военноморски бази на НАТО или на САЩ", 

"България е лоялен партньор на НАТО. Но България, премиерът Бойко Борисов и цялото правителство водят политика на компромиси, на преговори, а не на нагнетяване на напрежение. Това, че сме лоялен член на НАТО не значи, че бихме иницирали подобни неща. НАТО и Европейският съюз трябва да търсят допирни точки с Русия, защото конфронтацията няма да доведе до нищо", казва още Каракачанов. 

"Сътрудничество между НАТО и Русия задължително трябва да има. Но събитията от 2014 година, ситуацията около Украйна и Крим, не искам да уточнявам кой е крив и кой е виновен, да правя сложен политически анализ, започнаха да пречат на това сътрудничество. Обаче аз и сега съм убеден, че проблемите трябва да се решават на масата на преговорите, на основата на сътрудничество, защото чрез конфронтация няма да можем да постигнем нищо позитивно", избягва той от заемането на позиция. 

Според него, пред християнския свят стоят много по-сериозни проблеми и предизвикателства, затова всички страни трябва да намират общ език, като избягват излишна конфронтация. 

"Убеден съм, че между Европа и Русия, между НАТО и Русия трябва да се търсят опорни точки и път към мирно решаване на проблемите. От конфронтация печелят трети страни, в частност радикалният ислям", казва Каракачанов. 

На въпрос на ТАСС за ново споразумение между Русия и България за поддържането на военните грабища Каракачанов отговаря:

"Имаме две такива споразумения. Ако Министерството на външните работи реши, че е необходим нов договор, тогава и ще го подпишем. Но в предложения текст има някои неприемливи неща. В частност, създаването на специална служба на руски представители, които ще инспектират състоянието на тези паметници. Ние сме суверенна държава. Освен това България вече е доказала, че съхранява и с уважение се отнася към руските паметници, а сега излиза, че сме някакви безделници, които не могат да си свършат работата и трябва да бъдат проверявани? 

"За да развиваме пълноценно отношения, нещо, което ние много искаме, е необходимо Русия да намери общ език с ЕС и НАТО, за да отпаднат ограниченията, които действат сега по отношение на Русия. Отношенията между България и Русия ще се развиват пълноценно и честно, ако Русия престане да ни смята за виновни за съществуващите проблеми в двустранните отношения. Много руски политици в частни разговори питат защо България е "предала" Русия. Извинете, но не България, а Михаил Сергеевич Горбачов, провокира разпада на социалистическия блок, отстрани Тодор Живков. Той водеше международни преговори без дори да уведоми България за постигнатите договорки. Говореше, че ръководството на нашата страна е избрало капиталистически път на развитие и други глупости.

Когато в Русия престанат да гледат на България като на непослушния малък брат от другата страна на Черно море, всичко ще е наред. На сега в Русия гледат на България пренебрежително. Мисле, че в съзнанието на руския политически елит тази позиция трябва да бъде преодоляна, още повече, че нито в една страна в Европа не уважават руснаците, както у нас", коментира пред ТАСС Каракачанов.