​Путин възражда имперска Русия, терористите от ИДИЛ са оръжието за тази цел

Ислямистите създават хаос в Европа, а Москва използва този хаос за своите политически цели

Клеър Берлински, National Review

Когато говорим за тероризма, който разкъсва днес Европа не трябва да забравяме събитията от миналото.

По времето на Студената война Европа също беше тероризирана от забравените днес крайно леви и крайно десни терористични групировки. Германия, Италия, Франция, Испания, Турция бяха окървавени от терористи, изповядващи утопични и ултрарадикални концепции, а Съветският съюз използваше тези групировки, за да сее хаос в Европа и да разруши НАТО.

Целта на тероризма по времето на Студената война беше да радикализира и дестабилизира обществата на западните държави.

Русия е готова да извлича печалби по аналогичен начин от днешния ислямски тероризъм.

Стратегията на „Ислямска държава“ в Европа е повече от ясна –атаките са насочени срещу така неречената „сива зона“: местата, където мюсюлманите все още не са избрали страна - Европа или ислямизмът.

Светът, според ИД, е разделен на два лагера-неверници и ислям. Между тях лежи 

сивата зона, 

населена с тези, които наричат себе си мюсюлмани, но още не са се присъединили към халифата. Атаките на ИД срещу Европа са предназначени към унищожаването на сивата зона, за да докаже, че е невъзможно да останеш мюсюлманин на Запад.

Стратегията на ИД да убива европейци цели да доведе и до нарушаване на социалното доверие между европейците и мюсюлманите, в резултат на което на власт да дойдат антиимигрантски, крайно десни партии, които ще направят непоносим живота на мюсюлманите в техните страни.

Според тази стратегия, това ще доведе до ново поколение джихадисти, което да замени тези, които умират на бойните полета в Сирия.

Кой ще спечели от това?

На пръв поглед - „Ислямска държава“.

Но не „Ислямска държава, а Русия получава реална

изгода от терористичните атаки

Чрез мощната си пропагандна машина Русия усилва разногласията между европейските страни по отношение на мигрантите и финансира европейските антиимиграционни партии, които увеличават своето влияние след всеки удар на терористите.

Те пък се стремят към тесен съюз с Москва и работят за премахването на санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим и военните дейстивя в Донбас.

Забележителен е фактът, че ИД и Русия имат еднакво мислене за Европа: 

Европа е разделена, хаотична и несвободна

В настоящия момент ИД създава хаос в Европа, а Москва се стреми да използва този хаос за своите политически цели.

„Ислямска държава“ може да изглежда в центъра на събитията, но в действителност тя е в периферията.

Трябва да сме наясно, че Русия практически не воюваше в „Ислямска държава“ в Сирия, а терорът в Европа за Русия е средство да държи американските войски, американското оръжие и либералните идеи далече от границите си.

Ефектът от ислямският тероризъм би могъл да бъде следният: изтласкване на Америка от Европа и "настаняването" на Русия в Европа: основните инструменти на Кремъл в тази насока са пропагандата и хибридната война, която включва високотехнологично оръжие, партизанско движение - криминална тактика и тероризъм.

Всичко работи против европейското единство, от което Европа се нуждае повече от всичко сега, за да осигури безопасността си.

Но най-важната тенденция е възраждането на имперска Русия. И „Ислямска държава“ помага на Путин да постигне целите си.

(Със съкращения)

*Клеър Берлински е историк по образование и има докторат по Международни отношения.

В момента работи в Американския съвет по външна политика. Автор е на множество книги.

Превод: Faktor.bg