Подли руски игри - за да са българи и македонци вечни врагове, а не братя

Руската църква възпира нашия Синод от контакт с Македонския, докато нейни духовници овладяват Скопско

Възпоменанието в Скопие отслужено от архимандрит Васиан (Змеев)

Възпоменанието в Скопие отслужено от архимандрит Васиан (Змеев)

Русия явно се гаври с БПЦ и безхарактерните и владици, загубили усет към народния порив, заради зависимости от бившата ДС и червени родни и руски олигарси. Докато в София митрополитите се опитват с неадекватни обяснения да замажат гафа с отказа на Българската църква да присъства на тържествата в Охрид по случай 1000 години от създаването на архиепископията, новият представител на Московския патриарх у нас - архимандрит Васиан (Змеев), и македонски владика и духовници си спретнаха в Скопие на 16 май молебен по повод акцията „Безсмъртният полк“.

Публична тайна е, че българският Св. синод блокира превръщането си в Църква майка на Македонската и признаването й за автокефална, заради 

съобразяване с руски интереси на Балканите

След скандалните посещения на патриарх Кирил и генерала от КГБ Леонид Решетников, владиците са решили да се вслушат в специално изпратените им от Москва писмени указания, че македонският църковен въпрос е от компетентността единствено на Сръбската църква. И докато нашият клир и свещеници отказват общи съслужения между двете църкви и дори отдаване на почит на загинали за свободата на България воини, погребани в Ново село, руски духовници обикалят Македония и съвсем не се гнусят заради канонични проблеми от съвместен църковен живот.

Изключително любопитно е кой е  Повардарският митрополит Агатангел, удостоил с внимание руския молебен? Привидно той е част от Македонската църква, призната от държавата. Но Агатангел беше първият македонски владика, който се опълчи срещу договора за добросъседство между двете страни, но и срещу искането от Македонската църква Българската да и стане майка. Той публикува в онлайн изданието „Религия“ своя позиция, с която се противопоставя на църковното единение между двете църкви. Агатангел по същество

възпроизведе отново тезата за антиквизацията,

тоест, че Македония съществува от времето на Стария завет и е приела Християнството от апостол Павел, за което имало "научни доказателства".

„Моето възмущение и несъгласие с нашето искане за признаване от БПЦ са провокирани от факта, че живеем във време, в което интензивно се работи за решаването на т.н. „македонски въпрос“, което има за крайна цел да заличи всичко македонско. Ако договорите унищожават националното чувство на македонския народ, то тезата за «майка-църква» има за цел да запуши извора, да затрупа кладенеца, от който нашият народ пие вече две хилядолетия. Македонците са приели Християнството още по апостолско време и за това има много примери в Новия завет на Светото писание, затова е абсурдно да се твърди, че някой в бъдеще «ще ни роди“, пише Агатангел. Освен това той отново възроди обвиненията срещу българската държава, за „окупацията“ на Македония и че сме извършили „тих геноцид в Пиринска Македония“. Владиката напомня подло, че сме пропуснали историческия шанс да се извиним и да поискаме прошка за злодействата и зверствата, извършени от нашите предци. Обвинява също и БПЦ, че до сега не е признала независимостта на Македонската църква, за което има основание.

И в Македония, и в България е ясно, че зад антибългарската кампания, подета от Повардарския владика, стоят среди от ВМРО-ДПМНЕ и бившия премиер Никола Груевски.

Зад Агатангел македонските духовници провиждат и 

дългата ръка на Сърбия и нейните служби

В Македония се говори, че въпросният владика е бил свързан с югославските тайни служби УДБ-а, когато е бил в Австралия. По времето на Груевски пък е получил 11 млн. евро помощ от държавата, но няма яснота за какво са похарчени средствата.

И сега „случайно”, точно с него представителят на Руската църква в София гради духовни мостове в Македония. 28 години след разпада на СССР, Русия за пореден път демонстрира, че продължава да има сериозно влияние върху лица от бившия социалистически лагер, зависими от нейните специални служби. В България митрополитите агенти на бившата ДС и по-младите им колеги, контролирани от кръгове от ДС, се вслушаха в руската повеля за „църковен мир” на Балканите. В Македония пък първи бранителите на руските и сръбските интереси отново се оказаха зависими от тоталитарните спец служби. Архим. Васиан (Змеев), пратеникът на руския патриарх Кирил, показва, че добре изпълнява мисията си в София, поверена му лично от руският духовен водач преди два месеца.

В същото време истински народни пастири, като игумена на Бигорския манастир дядо Партений, който първи благослови духовното единение на македонци и българи, потвърждавайки, че имаме общ кръщелен купел, днес е обект на обругаване  и цинични карикатури, идващи от антибългарските среди, заради проваленото от БПЦ признаване на Македонската църква.

partenii_karikatura-png.jpg

За трети път през последните 110 години

България предава Македония

и все поради малодушие и зависимости от Русия и СССР. И ако все пак народът проглежда бавно с едното око за руската „любов” към нас, то владиците от Св. синод демонстрират по-зловеща слепота и от самуиловите воини. И глухи и неми са за подлите руски антибългарски игри на Балканите. В църковните среди с ирония коментират, че по време на заседанията на Синода, владиците спускали плътно завесите на прозорците, за да не ги стряскат светещите очи, от паметника на цар Самуил, изправил се срещу синодалната палата.